Cyberkriminelle organisationer udgør til stadighed en stigende trussel mod danske virksomheder. Op mod halvdelen af de store virksomheder herhjemme er allerede ramt af angreb, og udsigterne tyder på, at fremtiden bringer flere og mere avancerede trusler. Dette kom frem i en rapport fra TDC præsenteret i forbindelse med årets Cybersecurity-dag i København og Aarhus. Det skriver TV 2.
John Henriksen, direktør i TDC Erhverv, understreger alvoren af situationen ved at påpege, at konsekvenserne af et cyberangreb strækker sig langt ud over den umiddelbare skade. Virksomheder står ikke kun over for øjeblikkelig driftsforstyrrelse, men også langvarige økonomiske og omdømmemæssige tab. "Der kan være vidtrækkende konsekvenser, der rækker langt udover cyberangrebet," siger han til TV 2.
Ifølge rapporten koster et ransomware-angreb i gennemsnit 376.350 kroner for virksomheder med 10-49 ansatte, mens udgifterne for større virksomheder kan nå op på omkring to millioner kroner. Disse angreb, hvor it-kriminelle krypterer filer og kræver løsesum, udgør en betydelig trussel, som kræver prompte og effektiv handling.
Henriksen beskriver situationen som et "våbenkapløb" mod hackerne, hvilket kræver konstant opmærksomhed og investering i cybersikkerhed for at beskytte virksomhedernes drift og data. Trods den høje risiko viser rapporten, at 80 procent af de adspurgte virksomheder ikke har en beredskabsplan for cyberangreb.
Seneste eksempler på mål for cyberkriminelle inkluderer Københavns Lufthavn og flere danske myndigheder, hvilket har skabt yderligere bekymring for landets cybersikkerhed. Center for Cybersikkerhed vurderer truslen fra cyberkriminalitet mod Danmark som "meget høj", hvilket understreger behovet for øget fokus og forberedelse på dette område.
"Der er eksempler på mindre virksomheder, der aldrig kommer sig over det og må lukke i sidste ende," advarer Henriksen, hvilket fremhæver den potentielt ødelæggende virkning cyberangreb kan have på den økonomiske front for alle virksomheder, store som små.