Vigtig sommerbesked til bilister: Det kan koste 2.000 kroner i bøde

Nyheder
Foto: Shutterstock.com
Det kan blive ganske dyrt at køre en lille 'hyggetur'.

Mest læste i dag

’Kan jeg tage bilen?’ Har du bil og hjemmeboende børn med kørekort, kender du garanteret spørgsmålet. Sol, varme og lange dage inviterer til at tage på tur med kammeraterne.

Risikoen for at ende i et uheld er betydeligt større, når man er ny bilist, viser undersøgelser. Det er alle forældres frygt på vegne af deres børn.

Men der er kun én vej til erfaring og rutine, så sørg for, at din teenager kommer ud at køre så ofte som muligt – i al slags vejr, al slags trafik og gerne i flere forskellige biler.

Før du låner bilnøglerne ud til de unge mennesker, så giv dem evt. et par tips med på vejen fra tekniker Christian Jensen fra Bridgestone. Der er masser af ting, din teenager ikke lærte på køreskolen, og hvor du kan være en genvej til erfaring.

Sådan skriver Bridgestone i en pressemeddelelse.

Strammere regler over for nye bilister

Nye bilister er underlagt strammere regler end andre. Det gælder de første tre år, man har kørekort. To klip i kørekortet medfører kørselsforbud, mens der skal tre klip til for øvrige bilister.

Kører nye bilister alkoholpåvirket, eller for stærkt eller hasarderet, resulterer det også i kørselsforbud.

Bøde og klip

Føreren af bilen har ansvaret for, at alle bruger selen, også kammeraterne på bagsædet. Mangler en af passagererne selen, er der en bøde på 1.500 kr. i sigte. Men der er også en bøde på 2.000 kr. til bilens fører – og et klip kørekortet!

Ingen løsdele i kabinen

Store, tunge ting må ikke ligge løst i bilen – ved sammenstød kan de blive kastet rundt i kabinen og ramme passagererne. Læg dem i bagagerummet eller spænd dem fast.

Husk altid net eller gitter mellem kabine og bagagerum, så sportstasker, køletasker og den transportable kuglegril ikke forvandler sig til massive våben ved en hård opbremsning.

Det gælder også hunden, hvis den er med på tur. Selv en lille hund kan anrette stor skade, hvis den bliver slynget gennem kabinen. Spænd hunden fast med en hundesele eller sæt den i en transportkasse.

Kør bil, når du kører bil

Hold ro i bilen – larmende kammerater og høj musik er en dårlig kombination med at køre bil. Kør bil, når du kører bil og hold opmærksomheden og blikket på vejen og trafikken.

Det gælder også for mobilen. Den er selvfølgelig no go, mens man kører, men selv med en håndfri mobil forstyrrer snakken koncentrationen og øger risikoen for pludselige opbremsninger og ulykker. Rådet er: Lad være!

Hav styr på dækkene

Når bilen er godt læsset med både passagerer og oppakning, kommer dækkene på ekstraarbejde. Her kan du heldigvis selv være med til at sikre din teenager.

Tjek dæktrykket. Lavt dæktryk påvirker bilens styre- og bremseegenskaber. Også dækmønsteret er væsentligt for sikkerheden. Bremselængden stiger drastisk ved slidte dæk, fortæller Christian Jensen.

"Kører man på våd vej med 80 km/t og med nye dæk, er bremselængden ca. 26 meter, mens man skal bruge ca. 40 meter for at bremse med en mønsterdybde på 1,6 mm. Det er den lovpligtige minimumsdybde, men jeg anbefaler 3 mm, særligt ved våde veje."

Og til sidst. Husk, at du er din teenagers vigtigste rollemodel. De gør ikke, som vi siger – de gør, som vi gør!

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Utallige danskere fik en airfryer til jul: Nu er der trist nyt Disse danskere skal enten vente længe - eller punge ud.

Anbefalet til dig