Krav om at bære mundbind dukker op flere og flere steder. Først startede det med at være i den offentlige transport i udvalgte byer, så blev det et krav i alt offentlig transport til og med 1. oktober - og den seneste tid er der også dukket krav om mundbind op flere steder, som på hospitaler, færger og nogle uddannelsessteder.
B.T. har været i kontakt med eksperter, til en snak omkring mundbind.
Den korte opsummering er, at der muligvis kan komme til at gå lang tid, før at kravet om mundbind i offentlig transport bliver ophævet - faktisk skal vi forberede os på, at der muligvis kommer flere krav om mundbind, også andre steder end i offentlig transport. Der kan meget vel risikere at komme krav om at bære mundbind på steder som i forretninger, skoler og lignende.
B.T. har været i kontakt med Brian Kristensen, som er sektionsleder i Central Enhed for Infektionshygiejne i Statens Serum Institut. Han fortæller at hans overbevisning er at vi over det næste halve års tid - eller mere, vil se krav om at bære mundbind. Dog kan det sikkert varriere alt efter smittetrykket - han tør dog ikke komme med en spådom om, hvordan det vil skifte.
Det samme gælder spørgsmålet om, hvornår vi må tage mundbindet af.
“Det er et godt spørgsmål. Jeg har ikke kendskab til, at man har et tal på, hvor få der skal være smittet, før man dropper kravet. Smittetrykket er faldet, mens vi har indført det her krav, så man kan godt forestille sig, at kravet om mundbind i offentlig transport vil fortsætte noget tid endnu,” siger han til mediet.
Der er ikke forskning som dokumenterer, at mundbind har effekt mod spredningen af virus. Faktisk har de danske sundhedsmyndigheder længe været skeptiske omkring brugen af mundbind.
I Februar skrev sundhedsstyrelsen på deres hjemmeside, at der ingen grund var til, at bruge mundbind - eksempelvis når man befandt sig i en lufthavn eller på rejser, da intet tyder på at mundbind har en reel effekt på smittespredning.
Kravet om mundbind kommer til at gælde længe endnu
Senere er der dog kommet andre boller på suppen.
WHO opdaterede deres anbefalinger omkring mundbind i juni måned, og i Danmark blev kravet om mundbind i alt offentlig transport indført i august. Selvom det krav kun foreløbigt gælder til og med 31 oktober, så mener eksperter at der er stor sandsynlighed for at det vil blive forlænget.
Epidemiology Professor Allan Randrup Thomsen spår at kravet om mundbind kommer til at gælde længe endnu og derfor med sikkert bliver forlænget yderligere end til 31. oktober.
Årsagen til at han tvivler på at det vil blive fjernet før der er en vaccine klar, er blandt andet, at vi står så tæt i den offentlige transport - så derfor mener han at det giver god mening at bevare kravet om mundbind, så længe der er risiko for smittespredning og det er svært at opretholde den anbefalede afstand.
Han mener også at vi kan forvente at det bliver udvidet og at kravet kommer til at gælde andre steder - som blandt andet i supermarkeder, på flere uddannelsesinstitutioner og shoppingcentre.