Børn og skærme har i lang tid været en kontroversiel kombination, og nu har et bredt flertal i Folketinget indgået en politisk aftale om skærmbrug i danske dagtilbud.
Formålet med aftalen er klart: at mindske børns tidsforbrug foran tablets og andre skærme, når de befinder sig i institutioner.
Det skriver Sjællandske Nyheder.
Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) er stærkt engageret i at forbedre børns oplevelse i dagtilbud.
"Det er discountvelfærd. Sådan skal det ikke være i Danmark. Hvis man henter sit barn fem minutter før lukketid, skal det ikke være sådan, at pædagogen sætter stole op, mens ens datter ser 'Gurli Gris'.".
Tesfaye understreger, at det skal være kvalitetspædagogisk tid, fra man afleverer, til man henter.
Der vil ikke være tale om et decideret forbud mod skærmbrug i dagtilbud, men der vil være en restriktiv tilgang, og skærmene vil ikke fungere som en form for pædagogisk støtte.
Aftalen er blevet støttet af regeringspartierne samt SF, Enhedslisten, De Radikale, Dansk Folkeparti, Alternativet og Nye Borgerlige.
Aftalen inkluderer to grundlæggende principper for skærmbrug i dagtilbud. For børn under to år skal digitale enheder som mobiltelefoner, tv og tablets kun anvendes i ekstraordinære tilfælde. Dette kunne omfatte pasning af børn med særlige behov eller kognitive udfordringer.
For børn i alderen tre til fem år skal skærmbrug være fagligt begrundet, hvilket betyder, at der skal være en god pædagogisk grund til at give børn adgang til skærme.
Aftalen følger anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen, som for nylig rådede til, at børn under to år ikke bør bruge skærme overhovedet, medmindre det sker under tilsyn af en voksen.
"Jeg er bekymret for, at der er et stigende skærmforbrug blandt børn og unge. Jeg synes ikke, at vi skal lægge yderligere til det skærmforbrug, mens børnene er i vuggestue og børnehave. Derfor har vi lavet en aftale, som skal begrænse skærmforbruget, især for vuggestuebørn, hvor det kun er i helt særlige tilfælde, at børnene skal eksponeres for en skærm." uddyber Mattias Tesfaye.
Børne- og Undervisningsministeriet forventer at fremsætte et lovforslag i februar 2024, med det mål at loven kan træde i kraft den 1. juli samme år.
Partierne Danmarksdemokraterne, De Konservative og Liberal Alliance deltager ikke i aftalen og mener, at pædagogerne skal have ansvaret for skærmbrugen uden indblanding fra Folketinget.
"Jeg har aldrig hørt om, at der skulle være problemer med for meget skærmtid blandt børn i dagtilbud." fortæller Brigitte Klintskov Jerkel (K).