Ny ferietendens vækker opsigt: Næsten halvdelen af danskerne gør det

Rejser
Foto: Lucian Milasan/Shutterstock
Foto: Lucian Milasan/Shutterstock
Ferien er selvfølgelig også en god anledning til at komme i gang med det.

Lige nu læser andre også

Sommerferien står for døren, og på trods af, at den for mange står på kolde drinks og strandture, så kommer mange danskere trods alt op af strandstolen.

En ny undersøgelse fra Norstat lavet på vegne af Samsung viser nemlig, at kun 14 procent af danskerne sænker aktivitetsniveauet i ferien, mens hele 43 procent øger aktivitetsniveauet og resterende 43 procent holder kadencen fra hverdagen.

Særligt de 18-29-årige går forrest, hvor over halvdelen bruger ferien på at være mere fysisk aktive sammenlignet med resten af året (57 procent) og knap hver tredje unge (29 procent) bruger sågar sommerferien som anledning til at komme i gang med træningen, mens det for den ældre kategori (60+ år) kun gælder 6 procent.

Det overrasker ikke livsstils- og brandingekspert Morten Saxnæs, der tidligere har undersøgt danskernes forhold til motion:

"Det er tydeligt, at ferie for mange ikke længere handler om bare at ligge stille. Det er en måde at gøre noget godt for sig selv på, og her hjælper teknologien rigtig meget. Med AI og sundhedsdata kan man lave små overskuelige træningsplaner og følge sin udvikling, uden det bliver surt. Jeg tror, vi i fremtiden kommer til at se, at ferieplanlægning ikke kun handler om, hvor man skal hen men også om, hvordan man har det undervejs."

Regionale forskelle

Det er ikke kun de unge, der udmærker sig ved at bruge ferietiden på at dyrke motion.

Der er nemlig også en række regionale forskelle, hvor særligt borgerne i hovedstadsområdet bruger ferietiden til at snøre løbeskoene.

Her vurderer 49 procent, at de er aktive i ferien, mens det hos naboerne i Region Sjælland kun er 33 procent.

"Mange på Sjælland vælger at skrue ned i ferien og det giver faktisk god mening. Vi har alle sammen brug for pauser og ro – og det kan også være sundt. Det handler ikke nødvendigvis om at være doven, men om at prioritere restitution,” siger livsstils- og brandingekspert Morten Saxnæs og fortsætter:

”Og det interessante er, at teknologi også kan bruges her. Når man tracker sin søvn eller sit stressniveau kan man faktisk få ret gode indsigter i kroppens behov for at tage den med ro. I fremtiden vil vi nok blive endnu bedre til at bruge teknologi - ikke bare til at træne mere, men også til at holde pauser på det rigtige tidspunkt."

En anden undersøgelse viser også, at hovedstadens borgere generelt også deres eget træningsniveau højere end andre danskere.

35 procent vurderer, at deres fysiske form er bedre end gennemsnittet, mens tallet for nordjyderne blot er 18 procent. I den anden ende af spektret vurderer 26 procent af Hovedstadens borgere, at deres fysiske form er under gennemsnittet, mens 36 procent af nordjyderne vurderer det samme.

Anbefalet til dig