Som regel er det ikke positivt at få hverken rødt eller gult kort, når det kommer til fodbold. Det fungerer lidt ligesom trafiklys: Rødt betyder "slut på banen" – i hvert fald for en given tid – og gult fungerer som en advarsel om at tage det roligt eller være i risiko for at komme i en farlig situation.
For det danske fodboldlandshold kunne gårsdagens kamp mod Serbien faktisk have været potentiel nemmere, hvis Danmark havde fået flere gule kort.
Det lyder måske mærkeligt, men der er faktisk en fordel ved det.
Det skriver TV 2 Sport
For dem, der så Danmark spille mod Serbien, ved, hvor hæsblæsende en kamp det var. Selvom Danmark generelt havde bolden i lang tid i betragtning af kampens varighed og havde flere muligheder for at skyde på mål, endte kampen uafgjort 0-0.
Dette resultat sikrer dog stadig, at Danmark kan gå videre; det kræver blot en sejr over Tyskland i næste kamp.
Det er nok en lidt større udfordring - men ikke umulig.
Dog kunne udfaldet af kampen mod Serbien og dagene op til næste kamp have været potentielt anderledes, hvis Danmark havde fået flere gule kort. Det ville have været en fordel for Danmark.
Ved at skrue bissen lidt mere på og trække den "lige til grænsen", kunne det have resulteret i mål i 'den serbiske kasse' og sikret en dansk sejr. I tilfælde af flere gule kort, ville Danmark også have fået flere hviledage. Faktisk skulle der kun to gule kort mere til for at gøre det muligt.
Dette scenarie havde Kasper Hjulmand ikke tid til at spekulere på under kampens hede. "Jeg tænker slet ikke på det," siger Kasper Hjulmand kortfattet på et spørgsmål om, hvorvidt det var et tema at få to gule kort med vilje.
Thomas Delaney, den danske midtbanespiller, havde heller ikke tænkt i de baner: "Det kan godt være, at det objektivt set havde været bedre at blive nummer tre, men det kommer vi ikke til at pibe over. Det er svært som fodboldspiller at spekulere i sådanne scenarier, når man er i gang med en kamp," siger han og forklarer, at han til gengæld vidste, at et uafgjort resultat ville sende dem videre som nummer to og at de først efter kampen i omklædningsrummet fandt ud af, at deres andenplads skyldtes 'fair play'.
Hvorfor er det en fordel?
For at forstå fordelen ved de gule kort, er man nødt til at kigge på holdenes point.
Danmark og Slovenien havde efter begge tre spillede kampe samme antal point og identisk målscore.
Herefter kigger man på disciplinære point, altså antallet af gule og røde kort, og her fik Slovenien syv gule kort, mens Danmark kun fik seks.
Den disciplinære score betyder, at Slovenien ender på en tredjeplads, og Danmark tager andenpladsen. Umiddelbart virker det som en god ting.
Dog betyder hele opstillingen med grupper og slutrunder, at Danmark nu skal møde Tyskland på deres hjemmebane på lørdag, mens Slovenien først skal spille mandag eller tirsdag i næste uge. De kan potentielt få en nemmere modstander, hvilket kan komme dem til fordel. Hvis de ender med at skulle spille mod vinderen fra gruppe E, vil Slovenien derved kunne undgå at møde Tyskland, Spanien, Portugal og Frankrig.
Der er dog ingen tvivl om, hvem Danmark skal møde, og med en nærstående kamp må de danske landsholdsspillere hurtigt komme til hægterne igen. Det er nemlig på lørdag at kampen mod Tyskland finder sted, og om taktikken med de eventuelt flere gule-kort muligvis skulle ha været fortrukken.