At spise pecannødder i stedet for typiske snacks blev i en ny undersøgelse fra Penn State Department of Nutritional Sciences i USA forbundet med en reduktion af vigtige risikofaktorer for hjertesygdomme, herunder kolesterol.
Deltagere, der spiste pecannødder i stedet for deres sædvanlige snacks, viste forbedringer i kolesterolmålinger, der er knyttet til dårlig hjerte-kar-sundhed, sammenlignet med dem, der ikke spiste pecannødder.
Forskerne anbefaler, at amerikanere - og andre - bør overveje at indtage flere fødevarer med polyfenoler, såsom pecannødder, frugt, grøntsager og fuldkorn, for at støtte hjertet og forbedre den generelle kostkvalitet. Det skriver mediet SurreyLive.
Undersøgelsens resultater
Undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition, føjer sig til en række beviser for de sundhedsmæssige fordele ved at spise nødder.
De 138 deltagere, der var mellem 25 og 70 år, havde enten allerede metabolisk syndrom eller var i risiko for at udvikle det - en samling af tilstande, der øger risikoen for flere kroniske sygdomme. Deltagerne havde mindst ét kriterium for metabolisk syndrom, herunder:
Abdominal fedme (mavefedt)
Høje triglyceridniveauer
Lavt HDL-kolesterol (det 'gode' kolesterol)
Højt blodtryk
Forhøjet fastende blodsukker
Forskerne delte deltagerne op i to grupper:
En gruppe blev bedt om at spise 57 gram pecannødder dagligt i stedet for deres sædvanlige snacks.
Den anden gruppe fortsatte med deres almindelige kost uden pecannødder.
Resultaterne viste, at kostkvaliteten - målt ved overholdelse af de amerikanske kostvejledninger - var 17 procent højere i pecannøddegruppen ved afslutningen af undersøgelsen sammenlignet med den anden gruppe.
Hvorfor virker pecannødder?
Pecannødder indeholder polyfenoler, der er en forbindelse med antiinflammatoriske egenskaber. Forskerne henviste til tidligere forskning, der tyder på, at polyfenoler understøtter en vigtig faktor for sunde blodkar kaldet endotelfunktion.
Dog fandt undersøgelsen ikke nogen forskel i kredsløbssundheden mellem de to grupper.
"At erstatte typiske snacks med pecannødder forbedrede vigtige risikofaktorer for hjertesygdomme, herunder kolesterolniveauer og kostkvalitet," sagde Kristina Petersen, lektor i ernæringsvidenskab ved Penn State og medforfatter til undersøgelsen.
"Disse resultater føjer sig til de omfattende beviser, der understøtter nøddernes gavnlige effekt på hjerte-kar-sundhed, og giver yderligere indsigt i, hvordan voksne kan inkorporere nødder i deres kost for at forbedre den samlede kostkvalitet."
Professor Petersen understregede også, at den forbedrede kostkvalitet hos pecannødde-spiserne - herunder et højere indtag af flerumættede fedtsyrer, øget indtag af kostfibre og flere polyfenoler - sandsynligvis også bidrog til de observerede forbedringer i kolesterolniveauer, herunder især den LDL-sænkende effekt (det 'dårlige' kolesterol).