Efter ny undersøgelse: forskning fastlår "Dette vitamintilskud kan mindske risikoen for kræft"

Af: Liva H.

|

26/04/2024

Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Forskere fra Aalborg Universitet har i samarbejde med internationale kollegaer påvist en sammenhæng mellem ét særligt vitaminindhold i blodet og en reduceret risiko for kræft

Lige nu læser andre også

Forskere fra Aalborg Universitet har i samarbejde med internationale kollegaer påvist en sammenhæng mellem ét særligt vitaminindhold i blodet og en reduceret risiko for at udvikle tumorer.

Det skriver Se og hør

De har desuden fundet frem til, at lave niveauer af vitaminet i blodet øger risikoen for kræft.

Tine Jess, der er professor og leder af grundforskningscentret Predict ved Aalborg Universitet, understreger, at man længe har haft en formodning om D-vitamins beskyttende effekt mod kræft.

"Det revolutionerende ved vores fund er, at D-vitamins effekt formidles gennem tarmens mikroflora og immunsystemet, hvilket øger modstandskraften mod kræft. Vi kendte allerede til immunsystemets rolle, men opdagelsen af tarmfloraens indflydelse er ny," forklarer hun.

Undersøgelsen består af to dele: laboratorieforsøg med mus og en analyse af data fra det danske sundhedsregister. I samarbejde med forskere fra Francis Crick Institute i London og National Cancer Institute i Maryland har man opdaget, at mus med en diæt rig på D-vitamin er bedre beskyttet mod kræft.

"Mus med højt D-vitaminindhold i blodet udvikler færre tumorer og reagerer bedre på immunterapi mod kræft," siger Tine Jess og tilføjer, at D-vitamins indflydelse på immunforsvaret sker gennem ændringer i tarmens bakteriesammensætning.

De udenlandske forskere tog kontakt til Tine Jess for at se, om resultaterne også kunne gælde mennesker.

Ved at sammenligne museforsøgenes resultater med sundhedsdata fra over 1,5 millioner danskere, konkluderede forskerne, at resultaterne også er relevante for mennesker.

Ifølge Sundhedsdatastyrelsen har forskere adgang til data fra sundhedsregistrene, når det er af væsentlig samfundsmæssig betydning. Tine Jess fremhæver, at dansk registerdata er enestående globalt set på grund af dets omfang, hvilket gør Danmark til et attraktivt land for forskere verden over.

Hun forklarer, at i USA er adgangen til data mere begrænset, da det afhænger af patienternes tilknytning til bestemte hospitaler eller forsikringsselskaber, og data kan blive flyttet, hvis en patient skifter forsikring eller bopæl.

Anbefalet til dig