Efter voldsom corona-debat er der nu nyt om håndkøbsmedicin

09/09/2020

Christian Granhøj Skouboe

Foto: PR
I foråret opstod der pludseligt tvivl om, hvorvidt coronasmittede burde tage ibuprofen. Nu er svaret landet.

Mest læste i dag

Nu slår Lægemiddelstyrelsen fast, at brugen af Ibuprofen og andre smerte- og betændelsesdæmpende lægemidler såkaldte NSAID’er er ikke forbundet med dødsfald eller forværring af symptomer hos patienter smittet med coronavirus, som der ellers blev rapporteret om bekymring for af nogle medier og på sociale medier tilbage i marts.

Det var en i første omgang en fejlbehæftet melding fra verdenssundhedsorganisationen WHO, der satte debatten igen. Efter at organisationen på et pressemøde såede tvivl om Ibuprofen, rapporterede mange af verdens medier omkring det. 

Derfor opstod der forlydener på sociale medier om, at Ibuprofen og andre smerte- og betændelsesdæmpende lægemidler såkaldte NSAID’er kunne være forbundet med en øget risiko for alvorlige bivirkninger, når de blev brugt til patienter med akutte luftvejsinfektioner - herunder COVID-19.

Nu er der svar

Onsdag er Lægemiddelstyrelsen dog klar til at mane alt tvivl i jorden.

Det sker på baggrund af et netop publiceret studie udført af Syddansk Universitet i samarbejde med bl.a. Lægemiddelstyrelsens Dataanalysecenter, viser, at der ikke er sammenhæng mellem brugen af NSAID’er og alvorlige bivirkninger hos COVID-19-patienter.

9.326 danske patienter, smittet med COVID129 i perioden mellem den 27. februar og den 29. april, indgik i undersøgelsen. Ud af dem brugte 248 patienter NSAID’er. Resultaterne, som fremgår herunder, viser, at der ikke er nogen statistisk signifikant forskel mellem patienter, der anvendte NSAID’er, og de patienter, der ikke gjorde.

Studiet bekræfter Det Europæiske Lægemiddelagenturs udmelding fra marts i år om, at der ikke er videnskabeligt belæg for, at Ibuprofen skulle forværre tilstanden for COVID-19-patienter, oplyser Lægemiddelstyrelsen. 

 

Anbefalet til dig