Solen har de seneste dage vist sig fra sin allerfineste siden og det fortsætter den nok også. Ja, man har jo lov at håbe.
Men husker du solcremen?
Hvis du er, har du så styr på hvor lang tid du er beskyttet af cremen?
Det skriver B.T
En ekspert i solbeskyttelse fortæller nu, hvor lang tid du kan være i sollyset uden at blive solskoldet og hvordan han selv beskytter sig effektivt mod de forskellige kræftformer som sollyset kan give.
»Når solen skinner på den her årstid, som den gør rigtig meget i de her dage, så synes mange, det er mega fedt, og man sætter sig direkte i solen på en café eller i haven,« siger Peter Dalum, der er projektchef for solkampagnen i Kræftens Bekæmpelse.
Det er en klassisk fejl.
Temperaturerne er ikke så høje her i foråret, så man mærker ikke solstrålerne så meget som om sommeren,« siger han og tilføjer:
»Man bliver snydt, fordi det er forår, og samtidig er ens hud slet ikke vandt til at få sol i længere tid, da det har været vinter og mange dage med gråt vejr.«
Problemet er bare, at solstrålerne også er skadelige her i maj, så man skal ikke vente med at beskytte sig selv.
»Det er nu man skal være opmærksom på solbeskyttelse. Man siger, man skal tænke på solbeskyttelse, når uv-indekset er over tre. Fredag står den til 4,5 midt på dagen. Mange bliver solskoldet lige nu,
Mange tilfælde
Sollys kan give nye energi og godt velvære, men desværre er der også en bagside.
Uv-stråling fra solen kan give modermærkekræft og almindelig hudkræft.
Hvilket gør den til en af de mest hyppige former for kræft i Danmark.
Hvert år diagnosticeres cirka 19.000 nye tilfælde af hudkræft. Her er det op mod 90 procent af gangene solen, der er årsagen, oplyser kræftens bekæmpelse.
Peter Dalums bedste råd
Den almindelige nordiske hud er kaldet hudtype 2.
Peter foreslår at man gør disse to ting hvis man er i solen mere end 45 minutter.
Smør et tykt lag solcreme på ens bare hud og tage en bredskuldrtet solhat p
Sætte sig i skyggen.