Når du næste gang spadserer gennem en blomstrende eng eller vejkanten, kan det være fristende at plukke de smukke, gule blomster. Men hold fingrene væk! En af disse tilsyneladende uskyldige planter er den vilde pastinak, og den kan gøre mere skade end gavn.
Det skriver B.T.
Naturvejleder Emil Sanderhoff fra Skovsgård Gods på Fyn advarer om farerne ved denne plante.
Han forklarer: "De blomstrer nu, og derfor får man lyst til at plukke dem og lave buketter af dem, for de er fine og dufter godt. Men det skal man lade være med, for man får et træls og smertefuldt udslæt, hvis man kommer i kontakt med saften."
Så hvorfor er vild pastinak så farlig? Svaret ligger i dens giftstof, furanocoumarin, som også findes i den frygtede bjørneklo. Når denne giftige saft kommer i kontakt med huden, og især hvis huden udsættes for sollys, kan det resultere i alvorlige hudreaktioner.
På solrige dage forværres risikoen, da solens stråler aktiverer giftstoffet, hvilket kan føre til smertefulde vabler og sår, der minder om brandsår. Netdoktor.dk advarer om, at disse skader kan være langvarige og meget ubehagelige.
Hvis uheldet er ude, og du får saften fra vild pastinak på huden, er det vigtigt at handle hurtigt. Miljøstyrelsen anbefaler følgende:
"Ifølge Miljøstyrelsen skal du skylle huden grundigt med vand og sæbe hurtigt efter berøringen. Plantegiften fra vild pastinak reagerer på sollys, så udover at skylle huden grundigt, skal du beskytte den mod solen i mindst en uge og gerne to. Så mindsker du risikoen for, at huden bliver rød, irriteret og fyldt med blærer."
Så næste gang du ser de gule blomster i naturen, husk Emil Sanderhoffs råd. Nyd dem på afstand, og lad dem blive, hvor de er.
Foto: Wikimedia Commons