Helt ny forudsigelse: Forventer corona-epidemi vil vare længe

14/04/2020

Christian Granhøj Skouboe

Sundhedsstyrelsen regner med, at coronaepidemien vil vare længere end først antaget. Foto: Shutterstock
Tirsdag fortæller Sundhedsstyrelsen, at styrelsen forventer coronaepidemien bliver længerevarende.

Mest læste i dag

"Vi er nu gået ind i den syvende uge af COVID-19 epidemien i Danmark. Epidemikurven er afbøjet, og det kan blive en længerevarende epidemi på lavere niveau end vores allerførste prognose. Derfor skal sundhedsvæsenets aktivitet indstilles til både at tage sig af patienter med COVID-19 og af patienter med andre sygdomme."

Sådan indleder Sundhedsstyrelsen en pressemeddelse, hvori Styrelsen giver et overblik over, hvordan tingene går i sundhedsvæsnet i Danmark. 

Færre bruger egen læge

Sundhedsstyrelsen fortæller videre, at færre danskere henvender sig til deres egen læge, end før epidemien brød ud. 

"Vi har desværre set et bekymrende fald i antallet af patienter, der henvender sig til egen læge, og et betydeligt fald i antallet af patienter der er henvist til f.eks. kræftpakkeforløb og udredning for psykisk lidelse. Forsinkelse af udredning og behandling kan have store konsekvenser, ikke mindst over en længere tidshorisont," skriver Sundhedsstyrelsen i pressemeddelelsen. 

Den pointe understreges af Sundhedsstyrelsens centerchef.

”De første skridt i omstillingen er at øge aktiviteten i almen praksis og speciallægepraksis. Borgerne skal til at bruge deres læge, som de plejer. Man skal ikke holde sig tilbage, hvis man har symptomer på sygdom, som man gerne vil have undersøgt, eller hvis man en kronisk sygdom med forværring.” siger Camilla Rathcke, centerchef i Sundhedsstyrelsen.

Telefonkonsultationer fastholdes

Næste skridt bliver at øge aktiviteten i øvrige dele af det primære sundhedsvæsen, samtidig med at aktiviteten på sygehusene til udredning og behandling opprioriteres. 

"Vi skal sikre os, at der fortsat er stort fokus på at fastholde tiltag både i samfundet og i sundhedsvæsenet, der medvirker til at reducere smitterisikoen, og yderligere smittereducerende tiltag kan også komme på tale. Derudover er det vigtigt, at de mange innovative tiltag, som fx telefon- og videokonsultation fastholdes i det omfang, det er muligt.” udtaler Camilla Rathcke, der tilføjer, at Sundhedsstyrelsen løbende vil følge omstillingen i sundhedsvæsenet, i takt med at der udarbejdes nye prognoser for epidemiens udvikling.

 

Anbefalet til dig