De fleste ved, at det er sundt at spise æg til morgenmad, men hvor mange æg bør der være tale om?
Lige nu læser andre
Æg har i mange år været genstand for debat på grund af deres høje indhold af kolesterol og mulige påvirkning af hjerte-kar-sundheden.
I dag viser nyere forskning dog, at æg er en næringsrig og afbalanceret fødevare, der spiller en vigtig rolle på morgenbordet ved at tilføre proteiner, vitaminer og vigtige mineraler.
Hvorfor anbefales det at spise æg til morgenmad?
At inkludere æg i sin morgenmad kan give op til flere fordele, som større mæthed og mere energi i løbet af dagen. Proteinindholdet hjælper kroppen med at reparere væv og er gavnligt for dem, der ønsker at holde vægten stabil.
Æg indeholder desuden næringsstoffer som calcium, zink, B12-vitamin og D-vitamin og har omkring 70 kalorier pr. æg. Flere sundhedsorganisationer påpeger, at et moderat indtag som del af en afbalanceret kost ikke er skadeligt for de fleste mennesker.
Læs også
Hvordan påvirker tilberedningen næringsværdien?
Æggets ernæringsmæssige værdi kan variere alt efter tilberedningsmetode. De mest simple metoder som kogte æg eller røræg uden tilsat fedt anses generelt for de sundeste muligheder.
Her er forskellene mellem de mest almindelige måder at tilberede æg på, og hvordan de påvirker måltidet:
- Kogte æg: Lavt fedtindhold, højt proteinindhold og let at tilberede.
- Røræg: Meget alsidige og kan beriges med grøntsager og fuldkornsprodukter.
- Spejlæg: Indeholder mere fedt, og indtaget bør derfor begrænses.
Hvilke sunde kombinationer passer godt til æg?
At kombinere æg med andre fødevarer kan øge næringsværdien af morgenmaden. Grøntsager, fuldkornsbrød og magre mejeriprodukter er fremragende valg for en mere balanceret start på dagen.
Læs også
Her er nogle nemme og sunde idéer med æg:
- Lav røræg med spinat og løg for et vitaminrigt måltid.
- Top en skive fuldkornstoast med frisk tomat, avocado og et pocheret æg.
- Tilbered en æggehvideomelet med peberfrugt og fedtfattig ost.
Ny forskning understreger, at æg er en stærk allieret i forhold til den daglige ernæring. Når de spises med måde, er de sikre for de fleste mennesker og tilføjer både smag og næringsstoffer til morgenmaden.
Der er ingen bestemt grænse for, hvor mange æg, der bør indtages hver dag. Som det er tilfældet med al anden mad, så skal de dog indtages med måde.