Har du nogensinde undret dig over, hvor længe du kan drikke af den samme vandflaske? Det har en ekspert nu givet svaret på.
Lige nu læser andre
I en travl hverdag kan mange finde på at åbne en plastflaske med vand fra supermarkedet og glemme den i bilen eller i tasken. Men hvor længe tør man egentlig drikke af flasken?
Det afhænger i høj grad af smagen, da selve vandet ikke indeholder næringsstoffer, som sundhedsskadelige mikrober kan udnytte til at vokse.
“Man bliver ikke syg af sygdomme via vandflasker,” siger Per Saris, professor i mikrobiologi ved Helsingfors Universitet, ifølge IS.
Det er dog en anden sag, hvis man drikker af flasken, mens man spiser, og der kommer madrester ned i væsken. I så fald bør flasken tømmes helt eller resten hældes ud, så bakterier ikke får mulighed for at vokse.
Man bør naturligvis heller ikke drikke af den samme flaske som en forkølet person, da sygdomsfremkaldende bakterier og virus kan sprede sig. Hvis en åbnet vandflaske står i dagevis – især i varme og lys – kan der desuden begynde at dannes alger og i værste fald giftige cyanobakterier.
Læs også
“Der kan være cyanobakterier og algeceller i luften, og når flasken først er åbnet, kan alt ske. Fylder man selv vand på flasken, øges risikoen. Hvis vandet bliver grønt, bør man ikke længere drikke det,” forklarer Saris.
Men hvor længe holder uåbnet flaskevand sig? Det har Saris heldigvis også et svar på.
”Det kan holde i årevis, hvis der ikke har været algeceller eller cyanobakterier i. Det bedste er at opbevare flaskerne køligt og mørkt,” siger Saris.
Når vand bliver ældre i en uåbnet flaske, sker der stort set ingenting med det.
“Afhængigt af kilden, kan der være flere eller færre levende bakterier, men i rent vand er der ikke næring til bakterievækst. Det vigtigste er, at vandbehandlingen og kontrollen før påfyldning er i orden. Så er det sikkert at drikke,” siger eksperten.
Læs også
Man bør dog ikke drikke af den samme vandflaske i ugevis uden at vaske den, da det til sidst bliver ulækkert og sundhedsskadeligt.
“Før eller siden dannes der biofilm i flasken. Hvis flasken føles glat indvendigt, er det tid til at vaske den,” siger Saris.
Ved genbrug af plastflasker til sodavand opstår samme risiko som ved engangsemballage.
“De er fremstillet til engangsbrug og bør ikke anvendes kontinuerligt som drikkeflaske,” har Merja Virtanen, specialekspert hos Fødevaretilsynet, tidligere sagt til Ilta-Sanomat.
En undersøgelse offentliggjort i Proceedings of the National Academy of Sciences viser, at der frigives mere plast til drikkevand, end man hidtil har antaget. Ifølge forskningen afgiver plastflasker store mængder mikropartikler og endnu mindre nanopartikler til vandet, som derefter ender i kroppen.
Læs også
Materialer til fødevarekontakt fremstilles af mange forskellige råstoffer, og nogle kan være skadelige. Selvom visse stoffer fra engangsemballage kan overføres til fødevarer ved gentagen brug, vurderer Virtanen, at der ikke er nogen umiddelbar sundhedsrisiko.
“Jeg vil ikke anbefale at genbruge engangsemballage regelmæssigt. Man skal dog heller ikke overdrive risikoen. Brugen giver ingen akut sundhedsskade,” sagde Virtanen.