Kræftfremkaldende gift fundet i drikkevand

Af: Asger Risom

|

20/11/2024

Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Borgere bør dog stadig drikke vand fra hanen, lyder det fra eksperter

Lige nu læser andre også

Mikroskopiske mængder af det kræftfremkaldende stof PFOA er blevet fundet i drikkevandet i flere danske byer, herunder København og Aarhus.

Trods de små koncentrationer advarer eksperter om alvorlige konsekvenser for folkesundheden.

PFOA forurener drikkevandet

Kortlægninger fra Ingeniøren afslører, at PFOA – en af de farligste kendte kemikalier – er til stede i drikkevand over hele landet.

Selvom koncentrationerne ligger under Miljøstyrelsens grænseværdi på to nanogram pr. liter, advarer forskere om, at selv små mængder kan have helbredsmæssige konsekvenser.

PFOA ophober sig i kroppen og kan blandt andet skade blod, lever, nyrer og immunsystem.

"Ingen falder døde om lige nu, men PFOA har skadelige effekter, som mange udsættes for," forklarer Amalie Timmermann, miljøepidemiolog fra Syddansk Universitet.

Sundhedsrisici og økonomiske konsekvenser

Ifølge WHO's kræftforskningscenter klassificeres PFOA som kræftfremkaldende på linje med asbest og tobaksrygning. Stoffet er også forbundet med nedsat fertilitet, hormonforstyrrelser og øget risiko for infektioner.

For børn er skaderne særligt bekymrende, da PFOA kan påvirke immunforsvaret og overføres fra mødre gennem modermælk.

En rapport fra Nordisk Ministerråd anslår, at PFAS-stoffer, herunder PFOA, koster Danmark op til 7,6 milliarder kroner årligt i helbredsrelaterede udgifter.

Dette inkluderer sygedage, hospitalsbehandlinger og tabte leveår.

Hvad kan gøres?

Eksperter opfordrer til at stoppe forureningen ved kilden, eksempelvis ved at forhindre PFOA i at sive ud fra gamle brandøvelsespladser. Ifølge Amalie Timmermann er skift til flaskevand ikke en løsning, da mange plastflasker også indeholder PFAS.

"Grundvandet er ikke længere så rent, som vi i årevis har fortalt os selv. Vi må investere i at forhindre yderligere forurening," understreger hun.

PFOA og andre PFAS-stoffer, også kaldet evighedskemikalier, nedbrydes ikke naturligt. Derfor kræves der handling nu for at beskytte fremtidens drikkevand og folkesundhed.

Anbefalet til dig