Kommunerne spiller en central rolle i danskernes dagligdag og har et stort potentiale for at forebygge sygdom.
Dette potentiale ønsker Kommunernes Landsforening (KL) at udnytte med et nyt omfattende sundhedsudspil, der skal styrke den lokale indsats for forebyggelse.
Det skriver KL i en pressemeddelelse
Det optimale sygdomsforløb er det, der aldrig finder sted.
KL har derfor udarbejdet et sundhedsudspil med 45 anbefalinger til, hvordan kommunerne sammen med regeringen og Folketinget kan forbedre forebyggelsen.
"Vi skal tage et større ansvar for vores fælles sundhed," siger Sisse Marie Welling, formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg.
Kommunerne skal på banen
Anbefalingerne fokuserer på tiltag, som kommunalbestyrelserne kan implementere for at styrke den lokale forebyggelse, baseret på positive erfaringer fra kommunernes nuværende initiativer.
Dette underbygger, ifølge Sisse, det store forebyggelsespotentiale på kommunalt niveau.
Kommunerne er også store arbejdsgivere og bør derfor også tage ansvar på arbejdspladsen.
Tobaks- og nikotinfri arbejdstid
Kommunerne er store arbejdsgivere med over en halv million ansatte og har derfor et betydeligt ansvar.
En af Kommunernes Landsforenings (KL) anbefalinger er at etablere tobaks- og nikotinfrie arbejdspladser, en praksis som allerede er succesfuldt implementeret i byer som Aarhus og Odense.
KL’s udspil sætter også fokus på mental sundhed. Blandt anbefalingerne er indførelsen af skærmbegrænset og telefonfri tid i skoler, undtagen når teknologien er nødvendig i undervisningen.
Derudover foreslår KL, at kommunerne forstærker deres samarbejde med civilsamfundet for at fremme sunde og inkluderende fællesskaber, hvilket kan bidrage til at forebygge mistrivsel og ensomhed.
Sisse Marie Welling understreger også, at kommunernes rolle i sundhedsarbejdet bør være central i den kommende sundhedsreform. "Vores mål er at intensivere forebyggelsesindsatsen i kommunerne,"
Det nye sundhedsudspil vil blive præsenteret på KL’s Social- og Sundhedspolitiske Forum 2024 på torsdag.