Studie viser: Denne type kost kan reducere risikoen for fire dødelige kræftformer med 25%

Sundhed
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Hvis du vil reducere risikoen for at blive ramt af dødelig kræft, kan det tilsyneladende være en fordel at lægge din kost om.

Lige nu læser andre også

Et nyt studie, der har analyseret intet mindre end 80.000 personer, konkluderer, at de personer, der vælger en plantebaseret kost, har 25% mindre risiko for at udvikle kræft sammenlignet med personer, der spiser kød.

At undlade at spise kød og mejeriprodukter kan derfor reducere risikoen for dødelige kræftformer med op til en fjerdedel, viser det nye videnskabeligt studie.

Undersøgelsen, der - som sagt - fulgte 80.000 personer, fandt frem til, at en komplet plantebaseret kost er forbundet med lavere forekomst af blandt andet brystkræft og prostatakræft hos yngre mænd, skriver Daily Mail.

Forskerne fulgte medlemmer af Syvende Dags Adventistkirken i Nordamerika i otte år og opdagede, at vegetarer reducerede deres kræftrisiko med 12%. I denne gruppe faldt risikoen for tarmkræft med 21%, mavekræft med 45% og lymfekræft med 25%.

Ovo-lakto-vegetarer, der spiser mejeriprodukter og æg, havde en lavere risiko for blodkræft, mens personer, der spiser fisk, var mindre tilbøjelige til at udvikle tarmkræft.

Studiet viste også, at vegetarer generelt var slankere, drak mindre alkohol, røg mindre og dyrkede lidt mere motion end kødspisere. De var desuden mindre tilbøjelige til at bruge p-piller eller hormonbehandling.

Selvom forskerne justerede for disse faktorer, understregede de, at forskelle i livsstil muligvis stadig kunne have påvirket kræftrisikoen. Resultaterne, der blev udført af forskere fra Loma Linda University i Californien, er offentliggjort i The American Journal of Clinical Nutrition.

Undersøgelsen kommer på et tidspunkt, hvor der er stigende bekymring over det uforklarlige antal kræfttilfælde blandt unge. En global analyse har vist, at forekomsten af tarmkræft hos personer under 50 år stiger i 27 lande.

I England er stigningen blandt de mest markante, da der er blevet registreret en gennemsnitlig årlig stigning på 3,6%, mens USA ser en årlig stigning på omkring 2%.

Selvom tarmkræft ofte forbindes med overvægt, advarer læger om, at også sunde og fysisk aktive personer rammes. Nogle eksperter mistænker miljøfaktorer som plastforurening eller luftforurening som mulige årsager.

Symptomer på tarmkræft kan være mavesmerter, oppustethed, ekstrem træthed, åndenød og en knude i maven. Blod i afføringen eller blødning fra endetarmen kan også forekomme, skriver Notícias ao Minuto.

Sygdommen kan dog være uden symptomer, indtil den har spredt sig, hvilket gør den meget vanskelig at behandle. Kun lidt over halvdelen af patienterne lever 10 år efter diagnosen.

Andre kræftformer stiger også blandt unge. Forekomsten af metastatisk brystkræft hos kvinder under 40 steg med 3,5% årligt mellem 2004 og 2017, ifølge Breast Cancer Research Foundation. Lymfekræft er nu den mest almindelige kræftform blandt unge.

Et omfattende studie fra Cancer Research UK, baseret på 50 års data fra det britiske sundhedsvæsen (NHS), viser, at risikoen for at udvikle kræft generelt er steget markant - sandsynligvis som følge af en kombination af genetiske, livsstils- og miljømæssige faktorer.

Anbefalet til dig