At være aktiv gennem hele livet - især før 50-årsalderen - kan føre til ændringer i hjernen, der kan hjælpe med at forebygge demens, ifølge en ny undersøgelse.
Forskere mener, at motion hjælper med at bevare hjernens volumen i områder, der styrer tænkning og hukommelse. Personer, der dyrkede motion regelmæssigt, var også mindre tilbøjelige til at opleve kognitiv tilbagegang, selvom de havde vist tidlige tegn på Alzheimers sygdom.
Studiet analyserede data fra Insight46, der er en del af National Survey of Health and Development, som har fulgt 5.362 personer siden deres fødsel i 1946. 468 personer, der var 70 år gamle på tidspunktet for analysen, blev inkluderet i undersøgelsen.
Forskerne undersøgte, hvor ofte deltagerne dyrkede motion, herunder gang, svømning eller holdsport, i tre årtier - før og efter 50-årsalderen. Deres hjernescanninger blev derefter analyseret.
Resultaterne viste, at motion gennem hele livet var forbundet med bedre kognitiv funktion i 70-årsalderen, hvilket også var tilfældet for personer med tidlige tegn på Alzheimers. Fordelene var særligt tydelige hos kvinder. Det skriver mediet STV News.
Personer, der trænede mindst én gang om måneden før 50-årsalderen, havde mindre skrumpning i hippocampus - den del af hjernen, der er vigtig for læring og hukommelse. Ifølge forskerne hjælper motion med at bevare denne del af hjernen, som ellers begynder at svinde tidligt i demensprocessen.
Fordelene kan hænge sammen med træningens intensitet og type, men mere forskning er nødvendig. Studiet giver dog indsigt i, hvorfor motion er gavnligt for hjernen.
Selvom der er en tydelig sammenhæng mellem fysisk aktivitet og lavere risiko for demens, er det stadig uklart præcis, hvilke mekanismer der er på spil. Motion kan dog hjælpe med at bevare hjernens struktur og dermed forsinke kognitiv tilbagegang.
Forskerne understreger, at det aldrig er for sent at begynde at være fysisk aktiv. Selv personer, der allerede har symptomer på demens, kan muligvis have gavn af motion.
De opfordrer også til politikker, der fremmer fysisk aktivitet gennem hele livet - især i 30'erne, hvor mange jonglerer mellem karriere og familieliv, samt i 50'erne, hvor helbredet ofte ændrer sig.
David Thomas fra Alzheimer's Research UK tilføjer, at demens ikke er en uundgåelig del af aldring. At være fysisk aktiv, holde hjertet sundt og engagere sig mentalt og socialt kan reducere risikoen for sygdommen.