Advarer: Damp og rygning kan føre til synstab

22/6/22 12:56

Thea M. Andersen

Foto: Shutterstock
Rygning kan ødelægge dit syn. Men det er nok de færreste, der ved det.

En øjenlæge har advaret om, at rygning og dampning kan føre til synstab.

Uanset om du ryger en pakke cigaretter om dagen eller hører til "hygge-rygerne", er det bevist, at vanen er dårlig for dit helbred.

Øjet har brug for ilt. Rygning hæmmer iltoptagelsen i blodet og iltens transport rundt i kroppen. Når øjet ikke får nok ilt, kan det begynde at udvikle forskellige øjensygdomme. Det skriver DR.

Ifølge Sujata Paul er disse øjensygdomme: AMD (Aldersrelateret Macula Degeneration), grå stær og glaukom.

På kort sigt kan tobaksrøg give tørre øjne, hvilket fører til irriterede og smertefulde øjne. Men over tid vil damp og rygning øge din risiko for AMD (Aldersrelateret Macula Degeneration), grå stær og glaukom.

Det skriver LADbible.

Hvis glaukom ikke behandles, kan der opstå blinde pletter på nethinden og eventuel blindhed.

I forlængelse af at rygning og dampning potentielt kan føre til blindhed og andre sygdomme som kræft, opfordrer flere at hæve aldersgrænsen på tobaksvarer.

I Storbritannien er det nu på tale at hæve aldersgrænsen på tobaksvarer fra 18 til 21 år.

Samtidigt har Danmark ambition om en røgfri generation i 2030. Derfor står Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Lungeforeningen og Lægeforeningen i samlet flok bag en opfordring til politikerne: Hæv aldersgrænsen på tobaksvarer gradvist til 25 år.

Og en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at hele 56 procent af danskerne stemmer for en aldersgrænse på 25 år for tobaksvarer (læs mere her).