Arkæologer genskaber ansigt: Sådan så et menneske ud for 75.000 år siden

Af: Lucas Andreas

|

03/05/2024

Udland
Genrefoto: Shutterstock.com
Genrefoto: Shutterstock.com
Ansigtet af neandertaleren er blevet rekonstrueret.

Lige nu læser andre også

Videnskaben udvikler sig hele ting, og gør det umulige muligt.

Og det har den netop gjort igen, med en bemærkelsesværdig opdagelse ved at rekonstruere ansigtet af en neandertalkvinde, der levede for mere end 75.000 år siden. Takket være knoglefragmenter fra en kvinde, kendt som "Shanidar Z", har forskere formået at genskabe hendes ansigt, som om hun lige var død i går.

Det fortæller Cambridge University.

Shanidar Z blev opdaget i 2018 i en hule i irakisk Kurdistan, som sandsynligvis blev brugt som gravsted.

Hulen indeholdt mange knogler og spor af rituelle handlinger, herunder tegn på, at ligene var blevet placeret på blomsterbede. Knoglerne fra Shanidar Z omfattede et kranium, der var fladtrykt og omkring to centimeter tykt, hvilket er et af de bedst bevarede kranier, der nogensinde er fundet.

Forskere brugte lim til at styrke de omkringliggende knogler og samlede næsten 200 fragmenter for at rekonstruere kraniets oprindelige form. Et imponerende puslespil, som efter sin færdiggørelse blev printet i 3D. Derefter blev der tilføjet lag af muskler og hud for at skabe ansigtet.

I lang tid troede videnskabsmænd, at neandertalere var meget forskellige fra moderne mennesker og lignede aber mere. Rekonstruktionen af Shanidar Z's ansigt viser dog noget andet. Selvom hendes ansigt viser nogle grove træk, som fremtrædende øjenbryn og en større næse, så mangler det en markant hage. Men alt i alt ligner det et ansigt, vi kunne genkende.

Ansigtet af denne kvinde, som menes at have været omkring fyrre år gammel, da hun døde, viser klare menneskelige egenskaber. Det er derfor ikke umuligt, at hvis vi mødte Shanidar Z på gaden i dag, ville vi ikke nødvendigvis vende os i forbløffelse.

Anbefalet til dig