Aftalen om at overføre den indiske oceaniske øgruppe til Mauritius inkluderer det tropiske atoll Diego Garcia, som huser en militærbase brugt af Storbritannien og USA, der spiller en afgørende rolle for regionens stabilitet og international sikkerhed. Det skriver Sky News.
I henhold til aftalen vil basen forblive under britisk og amerikansk jurisdiktion i mindst de næste 99 år. Den britiske regering udtalte, at traktaten ville 'rette op på fortidens uretfærdigheder og demonstrere begge parters engagement i at støtte velfærden for Chagossianerne', som er øernes oprindelige befolkning.
USA's præsident Joe Biden bød aftalen velkommen og kaldte den 'gensidigt fordelagtig', mens udenrigsminister Antony Blinken fremhævede den som en 'sejr for diplomati'.
Flere fremtrædende konservative har kritiseret beslutningen som 'svag', hvor den tidligere sikkerhedsminister Tom Tugendhat kaldte det en 'skamfuld tilbagetrækning, der underminerer vores sikkerhed og efterlader vores allierede sårbare'.
Bekymringer er blevet rejst om, at en fremtidig regering i Mauritius ikke vil overholde aftalen og vil lade Kina, som er stærkt investeret i Mauritius, overtage basen.
Pakke af økonomisk støtte
En erklæring fra Mauritius' og Storbritanniens regeringer oplyste, at Mauritius nu er 'fri til at implementere et genbosættelsesprogram' på øerne, bortset fra Diego Garcia, og at Storbritannien vil yde økonomisk støtte og anden hjælp til de Chagossianere, der måtte forlade øerne.
Storbritannien vil også yde en 'økonomisk støttepakke' til Mauritius, inklusive årlige betalinger de næste 99 år, samt finansiering til infrastruktur. I en tale til befolkningen i Mauritius sagde premierminister Pravind Jugnauth:
"Nogle mennesker troede, det ville være umuligt for et lille land som Mauritius at opnå retfærdighed mod stormagter. På trods af dette holdt vi fast i vores overbevisning om at afslutte kolonisationen i vores land. I dag, 56 år efter vores uafhængighed, er vores dekolonisering fuldendt," sagde han.
Mauritius' udenrigsminister Maneesh Gobin sagde til Sky News, at aftalen markerede en 'historisk dag', der var god for to 'suveræne nationer'. Med hensyn til Kinas indflydelse kaldte udenrigsministeren det 'uheldigt', at landet blev ved med at blive nævnt i diskussionen om Chagosøerne.
"Denne regering arvede en situation, hvor den langsigtede, sikre drift af Diego Garcia-militærbasen var truet af omstridt suverænitet og igangværende juridiske udfordringer. Dagens aftale sikrer denne vitale militærbase for fremtiden," sagde udenrigsminister David Lammy.
"Den vil styrke vores rolle i at beskytte global sikkerhed, lukke enhver mulighed for, at det Indiske Ocean bliver brugt som en farlig ulovlig migrationsrute til Storbritannien, samt garantere vores langsigtede forhold til Mauritius, en tæt Commonwealth-partner."