Forskere gør opsigtsvækkende opdagelse: Derfor bør postevand koges

Af: Lucas Andreas

|

04/03/2024

Udland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Forskningen viser gode resultater ved kogning af vandet.

Lige nu læser andre også

Mange danskere nyder den luksus at kunne drikke vand direkte fra hanen. Danmark er kendt for sit rene og sikre drikkevand, hvilket gør det til en del af den daglige rutine for danskerne at fylde glasset direkte fra køkkenvasken.

Men der kan være nogle farer forbundet ved at drikke direkte fra hanen, særligt hvis vandet indeholder meget kalk.

En revolutionerende opdagelse fra et kinesisk forskerteam ledet af Eddy Zeng har vist, at noget så simpelt som at koge postevand kan reducere indholdet af mikroplast med op til 80 procent. Denne opdagelse kunne potentielt have store implikationer for folkesundheden globalt, da nano- og mikroplast - små plaststykker på 0,001 til 5 millimeter, fundet i alt fra polystyren til polypropylen - antages at være skadelige, når de optages i menneskekroppen.

Forskningen, som er offentliggjort i tidsskriftet Environmental Science & Technology Letters, involverede indsamling og analyse af postevandsprøver, hvor man fandt op til et milligram plastik per liter vand. Ved at koge vandprøverne i fem minutter og derefter lade dem køle ned, observerede Zeng og hans hold et markant fald i mikroplastkoncentrationen.

Denne metode er rost for sin enkelthed og effektivitet, og forskerne mener, at den kan have en betydelig positiv effekt på folkesundheden ved at reducere mængden af mikroplast, som mennesker indtager gennem drikkevand.

Interessant nok var mængden af mikroplast, der blev fjernet, højere i hårdt vand, som er rigere på kalk, end i blødt vand. Dette skyldes, at mikroplasten binder sig til kalken, som derefter fjernes ved kogning. Derfor bør husholdninger, hvor de har særligt kalkholdigt vand overveje at koge vandet.

Ud over at fjerne mikroplastik kan kogning af vand også dræbe skadelige bakterier og parasitter samt reducere indholdet af visse tungmetaller, hvilket yderligere understøtter fordelene ved denne simple praksis.

Det skal dog nævnes, at forsøget er fra Kina, og det testede vand er derfor også derfra.

En undersøgelse lavet af Aarhus Universitet og Danmarks Tekniske Universitet tyder på, at mikroplast ikke er et problem i det danske drikkevand. Det skriver Danske Vandværker.

Professor Caroline Gauchotte-Lindsay fra University of Glasgow anerkender forskningens bidrag til forståelsen af mikroplastikkens adfærd under madlavning. Hun påpeger dog, at forekomsten af mikroplast i drikkevand bør adresseres tidligere i processen, nemlig gennem udvikling af vandbehandlingsanlæg, der kan fjerne mikroplastik, før det når forbrugerne.

Denne forskning belyser vigtigheden af at forblive opmærksom på, hvordan vi kan reducere eksponeringen for potentielt skadelige stoffer i vores daglige liv, samt nødvendigheden af at forbedre vandbehandlingsprocesser for at sikre renere og sikrere drikkevand.

Anbefalet til dig