Når man går på indkøbstur i det lokale supermarked, er der ikke meget tilbage i butikken, der ikke er nøje målt, vejet og deklareret.
Det skal nemlig tydeligt fremstå, hvad kunderne præcist får, når de køber en vare, men der er stadig en afdeling, hvor det ikke helt forholder sig sådan.
Sådan lød konklusionen fra John Kenneth Aase, efter han på en normal indkøbstur købte frugt og grønt i en Rema 1000 butik.
Det fortæller han til Bergens Tidende.
Efter at have bemærket, at to citroner ifølge kvitteringen vejede hele 414 gram, fandt han sin køkkenvægt frem for at kontrollere det, og den viste kun 293 gram.
Det fik ham til at undersøge andre poster, hvor han opdagede yderligere væsentlige afvigelser på både limefrugter og blommer.
Et par måneder senere oplevede Johns kone en lignende situation, da hun købte citroner og druer i samme butik. Vægten på kvitteringen og deres køkkenvægt stemte heller ikke overens.
Ifølge John har han i alt betalt omkring 25 kroner for meget på grund af fejlagtige vægtangivelser. Han er overbevist om, at dette kan være et problem, som rammer flere forbrugere, uden at de opdager det.
Fejl på vægtene er ikke ualmindelige
Ifølge tal fra den norske Kriminalforsorg, som fører tilsyn med vægte i dagligvarebutikker.
I en undersøgelse af 358 vægte i 2023 blev der fundet fejl på over 10 procent af dem. Informationschef Thomas Framnes forklarer, at fejlen ofte er, at vægten viser mindre end den faktiske vægt, men understreger, at risikoen for forbrugeren generelt anses for at være lav.
Rema 1000 har stramme kontrolrutiner for deres vægte, og regionsdirektør i Bergen Arild Remme oplyser, at deres købmænd regelmæssigt kontrollerer vægtene.
Efter at John Kenneth Aase klagede over vægten i den pågældende butik, blev der foretaget et kontroltjek, som ikke viste nogen afvigelser.
John mener dog, at mange forbrugere ikke bemærker, hvis de bliver trukket for meget. "De fleste stoler på, at vægtene i butikken er korrekte, men man kan nemt blive snydt, hvis man ikke holder øje med kvitteringen," siger han.