Spanien kan blive det første europæiske land, der indfører borgerløn

07/04/2020

Rikki Tholstrup Jørgensen

I Spanien kan man måske forvente borgerløn inden alt for længe. Foto: Shutterstock
Spanien arbejder på at implementere borgerløn så hurtigt som muligt i et forsøg på at håndtere de økonomiske negative konsekvenser af coronakrisen.

Mest læste i dag

Det er den spanske økonomiminister Nadia Calvino, der søndag aften på tv fortalte om regeringens planer om borgeløn.

Selvom borgerlønnen i første omgang indføres som et instrument, der skal bruges i kampen mod coronakrisen, så mener den spanske økonominister, at borgerlønnen godt kunne blive et permanent økonomisk instrument i Spanien.

Hvis den nye borgerløn introduceres med succes, vil Spanien blive det første land i Europa, der indfører borgerløn på lang sigt. 

I øjeblikket er Spanien det land i Europa, der er hårdest ramt i Europa i forhold til antal smittede. Italien har flere dødsfald end Spanien, men Spaniens dødstal forventes at overstige Italiens inden længe. 

Siden Spanien indførte nedlukning af landet, er den spanske økonomi næsten gået fuldstændig i stå. Indtil videre er nedlukningen af Spanien forlænget til den 26. april, men det forventes at karantæneperioden forlænges yderligere. 

Borgerløn er en ubetinget og regelmæssig betaling til alle landets borgere. Beløbet kan dog variere afhængigt af demografiske faktorer, f.eks. alder. 

Der har aldrig tidligere været kørt systematiske og langsigtede forsøg med borgerløn i noget europæisk land. Finland kørte forsøg med borgerløn til arbejdsløse i to år. Forsøget blev afsluttet efter forskere konkluderede, at selvom man blev sundere og lykkeligere af borgerløn, så blev det ikke mere sandsynligt, at man fandt et arbejde. 

Udenfor Europa har Iran arbejdet med borgerløn, men ellers er systematiske forsøg i længerevarende perioder meget begrænsede.

 

 

 

Anbefalet til dig