Virksomhed revolutionerer med ny tøjlinje: Materialet får dig til at spærre øjnene op

Af: Mie M.B

|

16/11/2023

Udland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Frakker, sweater, blazere - materialet kan bruges til meget. Men det er klamt.

Lige nu læser andre også

En ulden hue og det hår vi har på hovedet har mere tilfælles end vi lige tror. Begge hjælper os med at holde varmen, og begge er lavet af keratin proteinfibre. En hollandsk designer har nu set denne kobling og stillet spørgsmålet hvorfor det ene bliver båret og det andet bliver smidt i skraldespanden. Det skriver mediet CNN.

Brandet Human Material Loop håber at revolutionere modeindustrien ved at omdanne menneskehår til tekstiler. Indtil videre har de lavet prototyper af frakker, sweatere og blazere - med håbet om en dag at tøjfabrikker vil indkøbe ruller af det alternative materiale til deres egne design.

Medstifter Zsofia Kollar fortæller, at hun længe har været fascineret af hårets potentiale som stof. Hun var forundret over den reaktion, folk havde til håret, at så længe det var på hovedet, så gik vi op i det, men så snart det blev klippet af, så var det ulækkert. Da Covid-19 pandemien ramte, fik Kollar en krise som designer og besluttede sig for at gøre op med frisør industriens hårspild.

Hvert minut producerer frisørsaloner rundt om i USA og Canada ca. 400 kg affald. Når håret nedbrydes efter ilten fjernes, eks. når det graves ned, udskiller det drivhusgasser, der medvirker til klimaaftrykket. Ifølge Human Material Loop bliver 72.000 ton menneskehår hvert år gravet ned i jorden, hvilket svarer til vægten på Eiffeltårnet.

“Det er et kæmpe spild i en proces, der pt. ikke har nogen målbar løsning,” siger Kollar. Hun tilføjer, at de fleste lande brænder denne type affald, og at mange alternative løsninger ikke er miljøvenlige eller egnet til alle lande. Hun forklarer at der ikke er så stor forskel på at bruge hårfibrene til at strikke en trøje af som af så meget andet. Korte hårstrå spindes sammen og omdannes til en lang tråd til garn, hvorefter det farves med rene pigmenter. 

Human Material Loops første prototype var en sweater med uld-lignende tekstur. “Jeg skulle bruge et produkt som mennesker kan relatere til, og sweateren var den af de nemmeste og mest relaterbare produkter vi kunne lave,” fortæller Kollar.

Siden da har virksomheden testet andre prototyper, inklusiv en vinterjakke med hårfyld for termisk isolation, hvilket blev testet i ekstreme vejrforhold under en ekspedition til Aconcagua, det højeste bjerg i Argentina.

Disse designs er ikke mulige at købe - i stedet er målet at være leveringsdygtige til andre designere og brands. Kollar fortæller at priserne skal være konkurrencedygtige med uld så snart produktionen er oppe at køre.

“Vi ved godt, at det at gå med menneskehår på kroppen ikke er noget folk er helt klar til endnu,” siger Kollar. Men hun tror på, at ideen kunne vokse på folk. For Kollar handler det ikke bare om at have en trøje på lavet af menneskehår for at være skandaløs eller moderne, men hun argumenterer, at menneskehår er et utrolig slidstærk materiale.

At lave tøj og brugsgenstande ud af menneskehår er ikke et ukendt fænomen. Flere lande har gennem tiden benyttet menneskehår og andre naturfibre til reb, net, rustninger og sokker.

Anbefalet til dig