I kystbyen Tisvildeleje i Nordsjælland truer en dyb splittelse mellem beboere og erhvervsdrivende med at sætte en stopper for den populære musikfestival, Musik i Lejet. Festivalen, som har trukket store navne og tusindvis af gæster siden sin start i 2009, står over for en afgørende prøve ved et kommende byrådsmøde i Gribskov Kommune. På spil er festivalens fremtid, idet byrådet skal beslutte, om der skal laves et tillæg til lokalplanen, der kan legalisere arrangementet på stranden. Det skriver TV 2.
Festivalens succes er ikke at komme udenom. Kong Frederik, dengang kronprins, har været blandt de gentagne gæster, og adgangsarmbåndene har år efter år været revet væk inden for minutter. Men bag scenen lurer en konflikt, der nu kan true festivalens eksistens. En whistleblower har rejst spørgsmålet om, hvorvidt den nuværende lokalplan tillader en festival af Musik i Lejets størrelse, hvilket har tvunget byrådet til at tage stilling.
"Det er alt eller intet. Enten stemmer man for en lokalplan, eller også lukker Musik i Lejet," udtaler festivalens pressechef, Jesper Gisli, med en klar appel til byrådets beslutningstagere.
Striden står mellem de, der ser festivalen som en økonomisk og kulturel gevinst for Tisvildeleje, og de, der frygter, at den overstiger byens kapacitet og forstyrrer det lokale liv. SF-medlem i byrådet, Jens Rane Holck, repræsenterer sidstnævnte holdning og foreslår en nedskalering af deltagerantallet for at mindske presset på byen.
Trods modstanden er festivalledelsen urokkelig. Jesper Gisli afviser ethvert forslag om flytning eller nedskalering: "Vores størrelse er, som den skal være. Den er ikke blevet udvidet siden 2017," fastholder han, og tilføjer at et flytteforslag til Græsted ikke er en mulighed: "Hvis det skal ligge i Græsted, er det ikke Musik i Lejet."
Med billetsalget i fuld gang og festivalen planlagt til at fortsætte, ser det ud til, at byrådet står over for et svært valg. Bent Hansen, kommunens Venstre-borgmester, udtrykker optimisme omkring beslutningen: "Jeg kan ikke forestille mig, at der ikke skulle være et flertal." Ligeledes forventer Jens Rane Holck, at festivalen får grønt lys: "De har jo solgt billetter. Så er man nødt til at gennemføre det."
Som dagen for byrådets afgørende møde nærmer sig, holder både festivalens tilhængere og kritikere vejret. Musik i Lejet står ved en skillevej, hvor byens fællesskab og festivalens fremtid hænger i en tynd tråd.