I søndags bragte Politiken en stor artikel på forsiden af avisen under overskriften ”Football Leaks: Bagmand kørte dobbeltspil i Vejle.” Artiklen er afledt af en e-mail fra en chef i den engelske storklub Manchester City, som Politiken har fået i hænde.
I mailen står der, at Lucas Chang Jin har foreslået Manchester City at købe den kinesiske forsvarsspiller Hu Ruibao, som så skulle lejes ud til Vejle Boldklub, hvor Lucas Chang Jin kunne garantere ham spilletid, hvilket ville forøge hans værdi, før han skulle sælges tilbage til Kina. For sin hjælp skulle Lucas Chang Jin have godt 2 millioner kroner.
Siden søndagsartiklen har Politiken bragt flere andre kritiske artikler om VB. De omhandler blandt andet, at navnene bag den investorgruppe, som Andrew Zolotko repræsenterer, ikke er kendt i offentligheden. Samt at en lang række transfers til VB angiveligt er så tæt knyttet til Andrew Zolotko og Lucas Chang Jin, at det ifølge avisen ser mistænkeligt ud. De har blandt andet interviewet lederen af Asser Institutes Center for Internatonial Sportsret i Holland, Antoine Duval, som rejste spørgsmålet, om det egentlig er klubbens sportslige succes, som ligger de to bagmænd på sinde - eller om det også handler om at bruge klubben til at berige sig selv?
Blandt de transfers, som Politiken stiller spørgsmålstegn ved, er en række transfers, som er knyttet til Global Soccer Management, et svensk fodboldagentur, som blandt andet repræsenterer de to nye svenske spillere i VB: Gustaf Nilsson og Melker Hellberg, men også flere andre spillere, som på det seneste er blevet præsenteret i Nørreskoven.
Melker Hallberg som i mandags spillede sin med længder bedste kamp i VB-trøjen i sejren over Horsens, er repræsenteret af Global Soccer Management. Foto: Vejle-Boldklub.dk
Agent ser tætte bånd som noget positivt
Den svenske agent Patrick Mörk står i spidsen for Global Soccer Management, og han har talt med det svenske medie Fotbollskanalen.se om artiklerne. Han starter med at slå fast, at han slet ikke forstår furoren.
Han fortæller at Lucas Chang Jin flere gange har hjulpet Global Soccer Management med at sælge spillere til Kina for store summer. Også Andrew Zolotko har tidligere samarbejdet med agenturet i forbindelse med salg af spillere til Østeuropa.
”Vi har et virkelig godt forhold. Klubben ejes af to ganske unge fyre, der var to af vores meget tætte agentpartnere. Vores partnere i Østeuropa og Kina, som nu har købt sin egen klub. Når vi har virkelig gode venner og forretningsbekendte, som har skaffet sig en klub, så er det klart, at vi har virkelig gode relationer til dem,” siger han og tilføjer senere i interviewet:
”Vi taler med dem hele tiden, og har en supergod relation. Vi har en god relation med mange klubber, og vældig god med dem. Det ser jeg bare som noget positivt.”
Vil tage en snak med Vejle Boldklub
I en af artiklerne fra Politiken, påpeger avisen, at Vejle Boldklub ikke har indrapporteret, at der har været en agent inde over visse transfers, selvom opslag på sociale medier fortæller en anden historie. Politiken har i denne artikel igen interviewet Antoine Duval fra den internationale sportsret i Holland, som spekulerer i om det drejer sig om at dække over noget:
”Betaler klubben agenten under bordet, er betalingen en tjeneste en anden gang, kommer pengene fra et selskab, der ikke er formelt knyttet til klubben? Der er mange måde at gøre det på,” siger han.
I to af de pågældende transfers, som ikke er blevet indrapporteret korrekt, henholdsvis lejeaftalen af D’Avila Ba Loua og købet af Victor Wernersson, var det involverede agentur Global Soccer Management.
Patrick Mörk afviser dog, at den manglende indrapportering skulle dække over noget lyssky.
”Rapporteringen laves af klubben. Hvorfor de har valgt at gøre det på dén måde, ved jeg ikke. Men havde der været noget at skjule, havde man jo ikke lagt det ud på Instagram og Twitter. Der er intet fishy eller noget at skjule i sammenhæng med det. Men vi må tage en snak med Vejle om det, det er vigtigt, at det bliver rettet.”
Efter aldrig for alvor at have bidt sig fast som stamspiller, forlod D'Avila Ba Loua Nørreskoven efter oprykningen til Superligaen. Han spiller nu for klubben MFK Karvina i Tjekkiet. Foto: Vejle-Boldklub.dk
Steve er en genial transfer
En af de transfers, som Politiken også påpeger er gået igennem Global Soccer Management, er købet af Bubacarr Steve Trawally, som er på kontrakt i VB, men aldrig har sat fødderne på Vejle Stadion, og bomber løs i den kinesiske række.
LÆS OGSÅ: Vejle Boldklub har en potentiel guldkalv løbende rundt i Kina
Ifølge Patrick Mörk er han dog slet ikke Steves agent længere, men han kender dog til transferen.
”Udfra det her jeg har læst mig til, er det en genial forretning eftersom det er deres (Vejles) spiller og de har udlejet ham. Men jeg er ikke agent for Trawally, så jeg kender ikke til detaljerne.”
Til sidst i interviewet med Fotbollskanalen.se bliver Patrick Mörk spurgt om det er generende, at de er så tæt koblet til VBs nye udenlandske ejere. Hans svar:
”Absolut ikke, snarere tværtimod. De har taget en fantastisk rejse som agenter. De overtog en klassisk klub, som var på vej ud af et skråplan, og tog klubben op til Superligaen, og undervejs har de fundet flere fund. De solgte en brasilianer (Dominic Vinicius), som de fandt fra ingenting, og nu har de en ny brasser, som de fandt i Quatar, Sousa, som mange jager. Jeg er yderst stolt på deres vegne. Artiklerne virker meget spekulative.”
Vejle Boldsklubs officielle svar
Efter den første artikel i Politiken kom Vejle Boldklub med en officiel udtalelse på deres hjemmeside, hvor de blandt andet skrev ”Vejle Boldklub har ikke udbetalt penge eller honorar til Andrew Zolotko, Lucas Chang eller andre bestyrelsesmedlemmer, siden Andrew Zolotko og Klaus Eskildsen erhvervede alle aktier i Vejle Boldklub...I bestræbelserne på at skabe et økonomisk bæredygtigt grundlag for klubben er det en grundforudsætning, at der kan tjenes penge på udvikling og salg af spillere.”
Du kan læse hele udtalelsen her.
Hvad er Football Leaks?
I 2016 fik en journalist på det tyske nyhedsmagasin 'Der Spiegel' overdraget otte harddiske med data. De rummede millioner af kontrakter, mails, skyggeaftaler, regneark og kvitteringer med mere, der afslører mange grimme historier om grådighed og fusk i 'verdens smukkeste spil', fodbold.
Lækagen fik navnet Football Leaks og består af cirka 70 millioner dokumenter, som 80 journalister fra 15 europæiske medier siden har samarbejdet om at analysere. Politiken er den eneste danske avis, der har adgang til dokumenterne.
Dokumenterne har blandt andet afsløret, at Cristiano Ronaldo - et af verdens største fodboldidoler - har driblet en milliard i skattely, at Michael Laudrups agent tjente en skjult formue i Swansea. At en række europæiske storklubber har planer om at danne deres egen private pendant til Champions League, og at Fifa-præsident Gianni Infantino har ført et dobbeltspil.