Nyheder24.dk
Forside Sundhed Studie viser: Risikoen for tarmkræft kan reduceres markant ved at...

Studie viser: Risikoen for tarmkræft kan reduceres markant ved at spise bestemte typer grøntsager

Woman,Intestine,Digestion,Gut, tarm, kvinde, kvinne, fordøjelse, fordøyelse
Shutterstock.com

Hvis du gerne vil reducere risikoen for at få tarmkræft, så er der visse typer grøntsager, der bør være en del af din kost.

Lige nu læser andre

At inkludere mere broccoli i kosten kan være med til at mindske risikoen for tarmkræft, antyder ny forskning.

Kosten er kendt som en vigtig risikofaktor, der kan ændres, når det gælder tarmkræft – især mangel på grøntsager og kostfibre, samt et højt forbrug af alkohol og koffein, ifølge forskere.

Korsblomstrede grøntsager – som blandt andet inkluderer broccoli, blomkål, grønkål, kål og rosenkål – er tidligere blevet identificeret som grøntsager, der kan mindske risikoen, men det har været uklart, hvor store mængder der kræves for at opnå denne effekt.

Disse grøntsager indeholder særlige naturlige stoffer kaldet glucosinolater, som nedbrydes til stærke forbindelser kaldet isothiocyanater, forklarer forskerne. Isothiocyanater kan hjælpe med at bekæmpe kræft ved at afgifte kroppen, dræbe beskadigede celler og bremse eller stoppe væksten af usunde celler.

Kinesiske forskere analyserede 17 studier med i alt 639.539 deltagere, hvoraf 97.595 senere blev diagnosticeret med tarmkræft. Studierne blev hentet fra databaserne PubMed, Scopus, Embase, Web of Science og Cochrane Library.

Læs også

Baseret på deltagernes spørgeskemaer om deres kost og kræftdiagnoser viste undersøgelsen, at indtagelse af korsblomstrede grøntsager var forbundet med en reduceret risiko for tarmkræft.

Sammenlignet med deltagerne, der spiste færrest af disse grøntsager, havde gruppen, der spiste flest, en 17 % lavere risiko for at udvikle tarmkræft.

Et dagligt indtag på cirka 20 gram var forbundet med en ‘signifikant reduktion’ i risikoen, og effekten så ud til at stabilisere sig omkring 40 gram dagligt. Resultaterne blev offentliggjort i tidsskriftet BMC Gastroenterology.

Forskerne bemærkede dog, at undersøgelsen havde visse begrænsninger, skriver Fox News.

“Disse resultater bør fortolkes med forsigtighed på grund af metodiske begrænsninger, herunder variation i studiedesign, metoder til vurdering af kostvaner og mulig tilbageværende fejlkilder,” skrev de.

Læs også

“Ultraforarbejdede fødevarer øger ikke kun risikoen for tarmkræft – sundere kostvaner med et højt indhold af grøntsager, især korsblomstrede grøntsager, mindsker denne risiko.”

En anden begrænsning er, at de fleste studier fokuserede på deltagere fra Nordamerika og Asien, hvor forekomsten af tarmkræft er højere.

Dette ‘begrænser generaliserbarheden til befolkninger med andre kostmønstre eller lavere forekomst af tarmkræft’, skrev forskerne.

“Fremtidige højkvalitetsstudier i underrepræsenterede regioner (f.eks. Afrika og Sydamerika) er nødvendige for at bekræfte resultaterne,” lød det også.

Med næsten 2 millioner diagnoser og 903.859 dødsfald hvert år er tarmkræft den tredje mest almindelige og den næsthyppigste årsag til kræftdødsfald verden over, viser statistikker.

Læs også

Dr. Marc Siegel, der er medicinsk analytiker hos Fox News, deltog ikke i undersøgelsen, men kommenterede resultaterne.

“Dette er en omfattende metaanalyse af næsten 100.000 patienter, som viser en tydelig reduktion i risikoen for tarmkræft ved en kost med mange korsblomstrede grøntsager,” sagde han til Fox News Digital.

“Disse grøntsager indeholder mange kostfibre, antioxidanter og især glucosinolater, som i kroppen omdannes til bioaktive isothiocyanater – kendt for deres kræfthæmmende virkning, der mindsker dannelsen af svulster.”

Siegel gentog også undersøgelsens begrænsninger, herunder variationen i, hvordan kosten blev vurderet, samt det faktum, at resultaterne primært bygger på observationsdata.

“Alligevel er dette meget overbevisende – og føjer sig til den voksende dokumentation for, at ultraforarbejdede fødevarer øger risikoen for tarmkræft, mens sundere kost med mange grøntsager, især korsblomstrede, mindsker den,” sagde han.

Læs også

Han tilføjede, at han selv anbefaler middelhavskosten, som netop har disse grøntsager som en fast bestanddel.

Ads by MGDK