Det er altid spændende, når arkæologer og andre forskere gør opdagelse, der kan afsløre nyt ting om vores fortid.
Et eksempel på det står i Jelling, hvor Jellingestenen er den ældst bevarede kilde, hvor Danmark er nævnt.
To forskere har nu gjort en bemærkelsesværdig opdagelse ved at afkode kileskrifter på 4.000 år gamle lertavler fra det babylonske rige.
De to forskere er Professor emeritus Andrew George fra University of London og den uafhængige forsker Junko Taniguchi.
Forskerne har ifølge historienet offentliggjort deres fund i Journal of Cuneiform Studies, hvor de beskriver, hvordan babylonierne tolkede himmelfænomener som advarsler om kommende katastrofer.
Tavlerne, som sandsynligvis stammer fra den gamle mesopotamiske by Sippar i det nuværende Irak, indeholder nogle af de tidligste kendte tekster om måneformørkelser.
Varsel om, at en konge ville dø
For babylonierne var himlen en kommunikationskanal fra guderne, og himmelske begivenheder som formørkelser blev anset for at være varsler med dyb betydning for samfundets fremtid.
Babyloniernes tro på, at skyggernes bevægelse og formørkelsers varighed kunne varsle fremtidige begivenheder, strakte sig til samfundets højeste magtcirkler.
Hvis en formørkelse blev fortolket som et varsel om, at en konge skulle dø, iværksatte kongens rådgivere yderligere undersøgelser. Disse undersøgelser inkluderede blandt andet orakelforespørgsler, hvor dyreindvolde blev undersøgt for at afgøre, om truslen var reel.
Den praksis minder om de romerske haruspices, som også tolkede gudernes vilje gennem undersøgelse af offerdyrs indvolde.
Babyloniernes tro på varsler afspejler den dybe forbindelse mellem religion, politik og astronomi i det gamle Mesopotamien.
Fundet er af stor betydning, da det giver et unikt indblik i, hvordan oldtidens samfund forsøgte at forstå og kontrollere deres skæbne ved hjælp af himmelske signaler.