Arkæologer finder stor romersk mur 6 meter under jorden

Videnskab
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Under udvidelsen af et fængselsmuseum stødte arkæologer pludselig på noget meget ældre dybt nede i jorden.

Lige nu læser andre også

Da fængselsmuseet i den franske by Autun skulle udvides, fandt arkæologer noget, der var over 1.500 år ældre end fængslet fra det 19. århundrede.

I bygningen ved siden af museet - ruinen af det middelalderlige herberg Hôtel Lacomme - stødte de på en senantik bymur, der havde været begravet i århundreder. Muren lå langt under jorden.

Der krævedes omfattende udgravningsarbejde for at frilægge muren, og arkæologerne måtte arbejde inden for ruinen af det fredede Hôtel Lacomme. Derfor samarbejdede de med bygningsingeniører og geotekniske specialister, som de fortæller i en pressemeddelelse ifølge Historianet.

Da eksperterne var færdige, befandt de sig 6 meter under det nuværende jordniveau og havde blotlagt en romersk mur på over 4 meter i højden og 3 meter i tykkelsen. Muren hvilede på store stenblokke og var bygget til at modstå tunge angreb.

Autun blev grundlagt under den romerske kejser Augustus og hed oprindeligt Augustodunum til hans ære. Det var hovedstaden for de keltiske aeduier, som var romernes allierede.

Fra slutningen af det 3. århundrede blev Augustodunum betydeligt svækket af krig og pandemier og blev mindre i størrelse. Derfor blev en ny bymur opført omkring en koncentreret kerne, castrum, som var lettere at forsvare.

Det er dette castrum, arkæologerne nu har fundet, og muren var så solidt bygget, at den blev brugt helt op til middelalderen, hvor der også blev tilføjet forsvarstårne.

I det 12. århundrede voksede byen dog så meget, at der var brug for en ny bymur. Derfor mistede det gamle castrum sin funktion, og mange af stenene blev genbrugt til fundamenter i nye bygninger.

Heldigvis for arkæologerne var ikke hele muren blevet fjernet. Fundene tyder også på, at den blev anvendt som kældermur, som Hôtel Lacomme senere blev bygget oven på.

Anbefalet til dig