Forskere har gjort det umulige: Nu kan vi teleportere

Af: Per Broch

|

23/12/2020

Videnskab
Foto: Shutterstock
I næsten alle science fiction-serier er teleportering muligt. Øjeblikkelig transportering af mennesker fra et sted til et andet. Indtil for nylig har det været udenfor alles fatteevne, at man kan transportere noget hurtigere end lyset.

Lige nu læser andre også

I USA har forskere fra Caltech, NASA og Fermilab arbejdet med et såkaldt kvanteinternet, hvor data flyttes øjeblikkeligt fra et sted til et andet. Med et kvanteinternet er man således ikke afhængig af tidligere forståelser for, at man ikke kan transportere data hurtigere end lysets hastighed.

Det skriver Motherboard.

Med et kvanteinternet overfører man enheder af kvanteinformation, der kalder qubits. Det er for første gang lykkedes at overføre data på denne måde. Forskerne lykkedes med at flytte data over en afstand på 43 kilometer, det skete øjeblikkeligt og dermed hurtigere end lysets hastighed. 

Øjeblikkelig overførsel af data ville kunne revolutionere Internettet, som vi kender det i dag. Ikke kun fordi hastigheden er hurtigere, men også fordi netværket baseres på fotoner og derfor er helt anderledes i forhold til datasikkerhed. I et kvanteinternet kan intet hackes. Det ligger måske ikke til højrebenet, at det traditionelle Internet skal afvikles til fordel for et kvanteinternet, idet hele forståelsen af, hvorledes computere fungerer skal igennem en større transformation.

En teknologi i sin spæde start

I et kvanteinternet sendes information eller data gennem qubits. Qubits er kvanteækvivalenten til almindelige computer-bits. Overførslen sker øjeblikkelig ved at to partikler er forbundet på en sådan måde, at den ene partikels tilstand øjeblikkelig deles med den partikel, den er forbundet med. Det er således de to partiklers kvantetilstand, der sørger for, at dataen kan deles øjeblikkeligt. Partiklerne kan i teorien være forbundet over store afstande, hvilket giver uanede muligheder. Ikke bare i forhold til et nyt kvanteinternet.

Et af teknologiens største problemer er, at det er nemt at forstyrre teleporteringen. Derfor er en dataoverførsel lige nu meget følsom overfor miljøinterferens. Det har derfor været vanskeligt at påvise muligheden for datateleportering. Men det er nu lykkedes af forskerne.

Teknologien er langt fra udviklet, så den kan rulles ud på et mere kommercielt plan. Det amerikanske energiministerium håber på at kunne rulle et kvanteinternet ud mellem deres laboratorier på tværs af de amerikanske stater.

En kvantecomputer der kører på et kvanteinternet vil sandsynligvis kunne overstige hastighederne på nuværende computere med 100 milliarder gange.

Der er dog intet der tyder på, at mennesker eller stof kan blive transporteret indenfor den nærmeste fremtid.

 

 

 

Anbefalet til dig