I de iskolde farvande omkring Antarktis foregår der en stille genopstandelse, som sender bølger af optimisme gennem forskningsverdenen.
Verdens største dyr, den majestætiske blåhval, er måske ikke længere så tæt på kanten af udryddelse som tidligere frygtet.
Det skriver Ekstra Bladet.
Blåhvalen, der kan strække sig op til 30 meter, har gennem årtier været et eksempel på en truet dyreart.
Selvom den stadig er klassificeret som truet, tyder ny forskning fra Australian Antarctic Division på, at antallet af blåhvaler måske er på vej op.
Denne forsigtige optimisme stammer fra en øget frekvens af hvalernes sang - rungende toner, der kan rejse hundreder af kilometer gennem oceanets dyb.
"Antarktiske blåhvaler er kritisk truede, og det gør dem svære at finde i det enorme Sydhav, men de udsender meget høje, lavfrekvente kald, som vi kan registrere på flere hundrede kilometers afstand ved hjælp af akustisk teknologi," forklarer Dr. Brian Miller, en havpattedyrsakustiker.
I næsten to årtier har et netværk af lyttestationer indsamlet disse kald. Resultaterne er opmuntrende og antyder, at sangen fra blåhvalerne høres oftere end tidligere.
Disse gigantiske havpattedyr blev næsten jagtet til udryddelsens rand i det 20. århundrede på grund af hvalfangst. I 1998 anslåede forskere, at der kun var omkring 2.000 antarktiske blåhvaler tilbage.
Selvom det aktuelle antal ikke er bekræftet, tyder den øgede akustiske aktivitet på, at der nu er flere blåhvaler.
Forskerne understreger dog, at der stadig er brug for omfattende beskyttelsesforanstaltninger og fortsat overvågning.