I Danmark kan vi stolte prale mod udlandet, når det kommer til medicinsk forskning. Med Novo Nordisk i front har den danske sundhedssektor leveret flotte resultater gennem de seneste år.
Nu har det anerkendte tidsskrift Science peget på årets største videnskabelige gennembrud - og titlen falder denne gang ikke på danske hænder.
Det skriver Aftonbladet.
Et gennembrud, der kan ændre spillet i kampen mod en af verdens mest udfordrende epidemier, hiv, er løbet med kåringen.
Hvert år bliver en million mennesker smittet med hiv på globalt plan.
Selvom antiinflammatoriske lægemidler allerede findes, har en egentlig vaccine stadig lange udsigter.
Håbet retter sig nu mod stoffet lenacapavir, der kan anvendes som forebyggende behandling, også kendt som PrEP (præ-eksponeringsprofylakse).
"Det har potentiale, hvis vi kan gøre det på den rigtige måde, hvilket betyder at investere stort og få det på markedet," siger Linda-Gail Bekker, der ledede et af de afgørende studier for producenten Gilead Sciences.
Antallet af syge blev til 0
Lenacapavir har været tilgængeligt i to år, men ny forskning fremhæver nu dets bemærkelsesværdige effektivitet som PrEP. Stoffet gives som en injektion hver sjette måned, og resultaterne taler for sig selv.
I et stort studie med deltagelse af afrikanske teenagepiger og unge kvinder reducerede behandlingen antallet af nye hiv-tilfælde til nul.
Lignende resultater blev fundet i en undersøgelse på tværs af fire kontinenter, hvor målgruppen var mænd, der har sex med mænd. Her nåede effekten imponerende 99,9 procent.
På trods af de lovende resultater er forskerne forsigtige med at erklære endelig sejr.
Spørgsmålet om tilgængelighed, produktion og godkendelse fra sundhedsmyndigheder verden over vil være afgørende faktorer for, hvorvidt stoffet kan blive et globalt gennembrud i bekæmpelsen af hiv og aids.