Hvad er type 5-diabetes? Ny form for sygdom anerkendt efter årtiers debat

Videnskab
Photo: Shutterstock.com
Photo: Shutterstock.com
En ny type diabetes, som ikke er forbundet med overvægt, men derimod med fejlernæring, er blevet officielt anerkendt - årtier efter, at den første gang blev observeret.

Lige nu læser andre også

Den Internationale Diabetesforening (IDF) har i denne måned officielt anerkendt sygdommen som 'Type 5-diabetes' eller Maturity Onset Diabetes of the Young (MODY).

Denne sjældne form for diabetes menes at ramme omkring 25 millioner mennesker verden over og skyldes lav insulinproduktion forårsaget af fejlernæring hos tynde og fejlernærede teenagere og unge voksne i husholdninger med lav- eller mellemindkomst, ifølge rapporter.

Den nye sygdom, som er forskellig fra type 1- og type 2-diabetes, blev officielt anerkendt ved en afstemning den 8. april på IDF's Verdenskongres om Diabetes i Bangkok i Thailand, efter mange års debat om dens klassificering.

Meredith Hawkins, der er professor i medicin ved Albert Einstein College of Medicine, har udtalt, at fejlernæringsrelateret diabetes 'historisk set har været stærkt underdiagnosticeret og dårligt forstået'.

"IDF's anerkendelse af det som 'type 5-diabetes' er et vigtigt skridt mod at øge bevidstheden om et sundhedsproblem, der er så ødelæggende for så mange mennesker," sagde hun ifølge The Independent.

Type 5-diabetes er en sjælden, arvelig form af sygdommen, som udvikler sig i de tidlige teenageår eller tyverne hos personer med en genetisk mutation, der nedarves fra forældre. Hvis en forælder har det berørte gen, har barnet 50 procent risiko for også at være bærer.

Den skyldes ikke overvægt eller livsstilsvalg. MODY menes at påvirke op mod 25 millioner mennesker globalt, hovedsageligt unge mænd i Asien og Afrika med et kropsmasseindeks på under 19 kg/m2, ifølge eksperter.

Nihal Thomas, der er professor i endokrinologi ved Christian Medical College i Indien og medlem af arbejdsgruppen for type 5-diabetes, har forklaret, at sygdommen får de pankreatiske betaceller til at fungere unormalt, hvilket fører til utilstrækkelig insulinproduktion.

"På grund af manglende formel anerkendelse er denne tilstand blevet underforsket og fejldiagnosticeret," udtalte han til The Indian Express.

MODY blev første gang beskrevet i Jamaica i 1955. Tre årtier senere klassificerede WHO officielt 'fejlernæringsrelateret diabetes mellitus' som en særskilt variant af diabetes, men fjernede kategorien igen i 1999 på grund af manglende dokumentation.

Patienter bliver ofte fejldiagnosticeret med type 1-diabetes, selvom for meget insulin i disse tilfælde hurtigt kan være dødeligt, udtalte Dr. Hawkins til Medscape Medical News.

"Fejlernæringsrelateret diabetes er mere almindelig end tuberkulose og næsten lige så udbredt som HIV/AIDS, men manglen på et officielt navn har hindret indsatsen for at diagnosticere patienter eller finde effektive behandlinger," sagde Dr. Hawkins.

Hun forklarede, at hun første gang hørte om fejlernæringsrelateret diabetes i 2005 under undervisning på en global sundhedskonference, hvor læger fra flere lande fortalte, at de så patienter med 'en usædvanlig form for diabetes'.

"Patienterne var unge og tynde, hvilket tydede på type 1-diabetes, som normalt behandles med insulin. Men insulin hjalp ikke disse patienter - og i nogle tilfælde forårsagede det farligt lave blodsukkerniveauer," forklarede hun ifølge Medical Express.

Patienterne havde heller ikke type 2-diabetes, som typisk forbindes med overvægt, tilføjede hun. Dr. Hawkins grundlagde Einstein's Global Diabetes Institute i 2010, som begyndte at lede internationale undersøgelser af de underliggende stofskiftefejl, der fører til fejlernæringsrelateret diabetes.

Mere end ti år senere - i 2022 - påviste Dr. Hawkins og hendes kolleger ved Christian Medical College, at denne form for diabetes fundamentalt adskiller sig fra type 1 og 2. Hun sagde, at personer med denne form for diabetes har en markant defekt i evnen til at udskille insulin, hvilket tidligere ikke blev erkendt.

"Denne opdagelse har revolutioneret vores forståelse af tilstanden og hvordan den skal behandles," sagde hun.

Læger over hele verden er stadig usikre på, hvordan disse patienter skal behandles, og mange lever ikke længere end et år efter diagnosen, ifølge Dr. Hawkins.

Hun tilføjede, at for at håndtere type 5-diabetes bør patienter indtage væsentligt mere protein og færre kulhydrater i kosten, mens der samtidig skal være fokus på manglende mikronæringsstoffer.

"Men det skal nu undersøges nøje, da der er global opbakning og et officielt mandat fra IDF til at gøre det," sagde hun.

Anbefalet til dig