Efter flere årtier planlægger mennesker at vende tilbage til Månen i slutningen af dette årti. Ifølge Eos er det langsigtede mål at bebo Månen.
Dog viser en ny undersøgelse, at aktiviteterne, der udføres, kan resultere i skabelsen af en midlertidig, tynd atmosfære på Månen. Disse menneskelige aktiviteter vil føre til denne svage lagring af atmosfærisk materiale.
"En af de ting, der bekymrer os meget, er, at det støv, som bliver hvirvlet op af udforskningen og andre aktiviteter, vil være ladet. Det skaber det, man kalder et støvplasma," udtaler Rosemary Killen, planetforsker ved NASAs Goddard Space Flight Center, ifølge mediet Tiempo.
"Det kan være ekstremt giftigt for mennesker, hvis det når ned i lungerne, ligesom minearbejdere, der fik sygdommen sort lunge."
Det menneskelige tilbagevenden til Månen vil primært ske gennem SpaceX's nye kæmpestore landingsmodul, Starship, som NASA har engageret til Artemis-programmet.
Landingsprocessen forventes at hvirvle en betydelig mængde støv op i Månens himmel og midlertidigt fortykke dens atmosfære. Killen og hendes kolleger har undersøgt, hvordan disse aktiviteter - ikke kun landingen, men også udforskning og åndedræt - vil påvirke Månens miljø.
Forskerholdet fandt, at landingen, udforskning og endda astronauters åndedræt kan ændre Månens atmosfære, hvilket kan skabe problemer for både mennesker og teknologi på overfladen samt gøre videnskabelige mål sværere at nå.
Resultaterne, der blev offentliggjort i Agu24, tyder på, at menneskelig aktivitet kan føre til midlertidige atmosfærer på Månen.
Regolit og midlertidige atmosfærer
Månen er dækket af fint støv, der er kendt som regolit, som er resultatet af utallige nedslag på overfladen gennem milliarder af år. Samtidig har Månen en tynd atmosfære, som kaldes en eksosfære, med en densitet på cirka 100 molekyler pr. kubikcentimeter tæt ved overfladen.
Eksosfæren stammer primært fra støv, der hvirvles op ved naturlige nedslag og solvinden. Landingen af et rumfartøj vil være som en raket, der hvirvler støv op fra overfladen, som er langt mere intenst end naturlige processer.
Ifølge Killen kan antallet af atomer i eksosfæren omkring landingssteder stige 100.000 gange i forhold til det nuværende niveau og danne en søjle op til 80 kilometer høj. Disse atomer ville derefter sprede sig ud over flere kilometer.
Killen forklarer yderligere, at selv efter at Starship er landet, vil afgasning fra både fartøjet og astronauternes aktiviteter fortsætte med at påvirke eksosfæren.
Potentielle udfordringer
Disse midlertidige atmosfærer kan præsentere problemer for både astronauter og forskere. For eksempel kan vand, der fordampes fra menneskelige aktiviteter, fryse og deponeres på Månen.
Dette kan forurene de iskerner, som forskere håber at analysere for at forstå Månens og Jordens vandhistorie. Derudover kan den midlertidige atmosfære forstyrre elektroniske systemer og komplicere opbygningen af langtidsholdbar infrastruktur.