NASA har fundet 140 billioner oceaner 12 milliarder lysår væk

Videnskab
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Langt væk. Meget langt væk. Cirka 12 milliarder lysår fra os, i et fjernt hjørne af universet, findes en ufattelig stor vandreserve.

Lige nu læser andre også

140 billioner oceaner. 140 trillioner gange (i den angelsaksiske skala) volumenet af alle Jordens oceaner tilsammen. Det største og mest fjerne vandreservoir, der nogensinde er identificeret i universet. Denne kolossale vandreserve kredser om en kvasar, hvis lys når os fra kort tid efter Big Bang.

"Dette er endnu en indikation på, at vand er udbredt i hele universet - selv i dets tidlige stadier," sagde en af forskerne bag opdagelsen, Matt Bradford fra NASA's JPL-laboratorium, ifølge Xataka.

Et supermassivt sort hul

Kvasaren, der har fået det meget mundrette navn APM 08279+5255, omgiver et sort hul, der er 20 milliarder gange mere massivt end Solen, og som udsender lige så meget energi som tusind billioner sole.

Det centrale sorte hul trækker den omgivende materie til sig, hvilket opvarmer gassen og støvet og skaber en region fyldt med molekyler, der aldrig før er blevet påvist på så ekstreme afstande.

Vanddamp er en af disse molekyler, og dens tilstedeværelse viser, at kvasaren udsender stråling, fordi den holder den omkringliggende gas relativt varm.

Hvad er kvasarer?

Disse objekter blev navngivet i slutningen af 1950'erne, da datidens teleskoper afslørede mystiske, intenst lysende kilder i fjerne dele af rummet. De lyser kraftigt fra midten af fjerne galakser og overskygger alle stjernerne i deres galakse.

I centrum af en kvasar findes et supermassivt sort hul med en masse på millioner eller endda milliarder gange Solens. Når gas og støv spiraler ind mod det sorte hul, opvarmes de og frigiver energi.

Denne energi udsendes i alle bølgelængder og gør kvasarer til nogle af de mest lysende og energirige fænomener i universet.

Hvad gør denne kvasar særlig?

Astronomer har fundet vanddamp spredt over en region, der er hundrede lysår i diameter, omkring kvasaren. Da ét lysår svarer til 9 billioner kilometer, findes der ingen anden vandreserve, der er så massiv og fjern.

Denne exceptionelle reserve skyldes de usædvanlige forhold i miljøet, da gassen er fem gange varmere og hundrede gange tættere end i typiske galakser. Astronomerne opdagede også andre molekyler, som kulilte, hvilket antyder, at der er rigeligt materiale, der forsyner det sorte hul, mens det vokser.

Hvorfor er det vigtigt?

Studiet af kvasarer giver astronomer mulighed for at lære om det tidlige univers, da det lys, vi kan observere fra Jorden, har rejst milliarder af år for at nå os.

Kvasarer, der udsender ekstremt intens stråling, giver uvurderlig indsigt i dannelsen af galakser, fordelingen af materie og udviklingen af de første kosmiske strukturer. Påvisningen af vand i en så fjern kvasar er særligt vigtig, fordi vand er en grundlæggende komponent for liv.

Anbefalet til dig