Du har sikkert hørt det før: "Det er sundt at kede sig!" Og nu bekræfter videnskaben det, som din mor altid har sagt. Professor Emeritus i neurobiologi, Albert Gjedde, afslører, at de små, kedelige pauser i løbet af din dag kan gøre underværker for din mentale sundhed.
Det skriver B.T.
Ifølge ham arbejder hjernen nemlig bedst, når den får lov til at hvile og bearbejde fortidige og fremtidige begivenheder.
"Jeg plejer at forklare det med, at hjernen, der hele tiden får stimuli med sociale medier, som er en passiv påvirkning, og som giver hjernen en falsk belønning, bliver ligesom en bidsk hund," siger Albert Gjedde, før han fortsætter:
“Den vil have brug for, man hele tiden er over den og styrer den, men hvis man giver hjernen pauser, så ligger ens humør på et generelt stabilt niveau. Lidt mere som en venlig familiehund.”
I de gode gamle dage, før smartphones og sociale medier, havde folk generelt mere tid til at kede sig.
"Der havde man 50 procent af tiden, hvor man havde den passive påvirkning, hvor hjernen skal behandle udefrakommende stimuli, og de resterende 50 procent af tiden havde man så til aktiv hjernetid, hvor den altså kan bearbejde fortid og fremtid," forklarer Albert Gjedde.
Det var her, hjernen kunne bearbejde tanker og planlægge fremtiden.
Men hvordan kan du så give din hjerne de pauser, den behøver? Ifølge Albert Gjedde behøver det ikke være avanceret. Selv små pauser, hvor du stirrer ud af vinduet eller laver enkle opgaver som at vaske op eller strikke, kan være nok.
Selvom forskningen endnu ikke har fastslået det præcise antal minutter, der er ideelt for hjernens pauser, står det klart, at flere små pauser i løbet af dagen kan gøre en forskel. Og senere på dagen, når hjernen har arbejdet hårdt, kan længere pauser være ekstra gavnlige.