Hvis du lider af forhøjet blodtryk, er det vigtigt, at du ikke kombinerer disse to fødevarer.
Lige nu læser andre
Der findes en række fødevarer, der fungerer bedre sammen rent ernæringsmæssigt. Vidste du for eksempel, at kombinationen af gurkemeje og sort peber gør, at den kraftige antiinflammatoriske urt optages bedre i kroppen?
Eller at kollagen (som findes i animalske fødevarer og skaldyr) optages bedre, når det kombineres med fødevarer, der er rige på C-vitamin (som peberfrugter eller citrus)?
Desværre gælder det modsatte også. Det vil sige, at der er kombinationer af fødevarer, der er direkte usunde. Faktisk er der en meget populær kombination, som kan være særligt farlig at spise regelmæssigt, hvis du har forhøjet blodtryk.
Men hvad er den almindelige kombination, der især er vigtig at undgå, hvis du har forhøjet blodtryk? Hvis du har forhøjet blodtryk, bør du faktisk overveje at undgå bacon og ost som en fast del af din morgenmad.
Kardiologer siger ifølge Yahoo, at denne kombination kan påvirke hjertets sundhed negativt, hvis det spises regelmæssigt.
Læs også
“Bacon og ost er trøstemad for mange, men regelmæssigt indtag kan modarbejde hjertesundheden – særligt hos personer med forhøjet blodtryk,” siger Dr. Martin Scott Dawson, kardiolog og medlem hos Cooper and Inspira Cardiac Care.
Dr. Dawson siger, at især bacon er en fødevare, du bør minimere for at støtte dit kardiovaskulære helbred. Han forklarer, at bacon har et højt indhold af både natrium og mættet fedt, som er en skadelig kombination.
“For meget natrium trækker vand ind i blodbanen og øger mængden af blod, hjertet skal pumpe. Over tid kan denne belastning gøre blodtrykket sværere at kontrollere og skade blodkarrenes vægge. Det mættede fedt i bacon bidrager også til stigende LDL-kolesterol, hvilket øger den kardiovaskulære risiko,” siger han.
Dr. Karishma Patwa, kardiolog hos Manhattan Cardiology og bidragyder til LabFinder, siger ligeledes, at bacon kan påvirke hjertet negativt på grund af indholdet af natrium og mættet fedt.
Hvad angår osten, siger begge kardiologer, at kombinationen med bacon forværrer de negative effekter. Selvom ost indeholder næringsstoffer (som calcium), siger Dr. Patwa, at ost også indeholder meget mættet fedt og natrium.
Læs også
Dr. Dawson forklarer, at ost i moderate mængder og alene kan indgå i en balanceret kost. Men når du kombinerer det med bacon, bliver måltidet særligt natriumrigt og fedtholdigt.
En sundere måde at stille trangen til bacon og ost
Hvis du er vild med bacon og ost, er det nok ikke ligefrem gode nyheder, at denne kombination kan øge dit blodtryk, hvis du spiser den ofte. Måske er en bacon, æg og ost-sandwich en af dine foretrukne morgenmåltider. Men kan noget sundere måske tilfredsstille trangen?
Dr. Patwa siger, at en bedre morgenmad for hjertet er at bruge æggehvider, ost med lavt fedtindhold og kalkunbacon.
“Disse er gode til at reducere dit indtag af mættet fedt og natrium,” siger hun.
Læs også
En anden glimrende idé er en sandwich lavet med et røræg eller pocheret æg, avocado, spinat eller rucola, tomat og fuldkornsbrød, hvilket Dr. Dawson anbefaler.
“Den giver sunde fedtstoffer, protein, fibre og kalium. Denne kombination støtter blodtrykket, hjælper med at sænke LDL-kolesterol og giver stadig en mættende og behagelig morgenmad,” siger han.
Ønsker du derimod en mere plantebaseret mulighed, så anbefaler Dr. Dawson at røre tofu og krydre det med gurkemeje og sort peber.
Når det kommer håndtering af forhøjet blodtryk, er det ifølge Dr. Dawson, regelmæssige vaner, der betyder mest.
“Måltider skal føles behagelige, og ikke strafbare. Langvarig succes kommer af konsistens – ikke perfektion. At vælge fødevarer, der sænker natriumindtaget, øger fibrene og fremmer sunde fedtstoffer, opbygger kardiovaskulær modstandskraft over tid,” siger han.
Læs også
“Hvis du elsker bacon eller ost, er det helt rimeligt at spise dem lejlighedsvis i velovervejede portioner. Nøglen er at forme daglige vaner mod hjertesunde valg, samtidig med at du respekterer de fødevarer og traditioner, du holder af.”
Med det i tankerne, så gem bacon og ost til særlige lejligheder og vælg en mere lidt sundeere morgenmad resten af tiden. På den måde kan du glæde dig endnu mere til det.