Nyheder24.dk
Forside Mad Deler advarsel: Opbevaring af olivenolie på dette almindelige sted er...

Deler advarsel: Opbevaring af olivenolie på dette almindelige sted er en stor fejl

spoonful oil
Shutterstock.com

Er du en blandt mange danskere, der opbevarer din olivenolie på dette sted, begår du en meget almindelig fejl.

Lige nu læser andre

Det er ikke nogen hemmelighed, at det er dyrt at købe olivenolie. Derfor vil de fleste gerne have det til at række længst muligt.

Alligevel forkorter mange danskere uforvarende holdbarheden på deres olivenolie på grund af én simpel, men udbredt fejl: at opbevare den på køkkenbordet eller ved komfuret.

I denne uge udløste en debat i Facebook-gruppen Canning Rebels, som har mere end 473.000 medlemmer, en række advarsler fra brugere.

En bruger skrev, at ‘opvarmning af olien på enhver måde vil få den til at harskne hurtigere, fordi det fremskynder nedbrydningen af bindingerne’. Andre bakkede op med samme råd om, at du altid bør ‘opbevare dine olier et køligt, mørkt sted’.

Debatten fortsatte på Reddit, hvor en lang række brugere udtrykte overraskelse over, hvor mange der efterlader olivenolie i direkte sollys eller lige ved siden af komfuret.

Læs også

“Sollys og varme nedbryder olivenolie, og udsættelse for det får den til at blive hurtigere dårlig, hvilket gør, at den mister smag, bliver mere bitter og til sidst harsk,” skrev en bruger.

Ifølge Rowland King, opbevaringsekspert og direktør hos Quality Bottles, er disse bekymringer fuldt berettigede, og fejlen er ‘langt mere udbredt, end folk tror’.

“At opbevare olivenolie ved siden af komfuret eller i direkte sollys er en af de hurtigste måder at ødelægge den på,” sagde han ifølge Express.

“Olivenolie er ekstremt følsomt over for varme og lys. Begge dele fremskynder oxidation, som nedbryder oliens naturlige antioxidanter og får den til at miste smag, aroma og næringskvalitet. Til sidst bliver den harsk.”

Da priserne befinder sig på et rekordhøjt niveau, siger King, at dårlig opbevaring betyder, at man reelt set ‘smider penge ud af vinduet’.

Læs også

“Selv små temperaturstigninger, som varme der stråler fra ovnen eller komfuret, kan forkorte oliens holdbarhed markant,” sagde han.

Han anbefaler en enkel løsning: opbevar olivenolie i et køligt, mørkt skab langt væk fra varmekilder. Til dem, der ofte laver mad, foreslår Mr. King at hælde en lille mængde over i en mørk flaske til daglig brug, mens den primære forsyning opbevares korrekt.

“Det holder olien frisk længere og hjælper med at undgå unødvendigt spild,” sagde han.

Der er ganske vist blot tale om en lille ændring, men det er vigtigt at slå fast, at den kan få større betydning i flere danske husholdninger på grund af de stigende dagligvarepriser.

Ads by MGDK