Mange bilister har et ambivalent forhold til start/stop-systemet i deres bil, som siden 2012 har været standard i moderne biler. Derfor er der også en god chance for, at du har det i din bil.
Systemet sparer brændstof og er godt for miljøet, men mange bliver irriterede over, at motoren konstant slukkes. Desuden mener mange bilister, at hyppig start og stop af motoren, gør skade på den.
Det er delvist sandt, lyder det fra ANWB, der er den hollandske pendant til FDM. Undersøgelser viser, at slitage oftere forekommer i nyere biler, hvilket skyldes start/stop-systemet.
"Under stop forsvinder den smørende oliefilm kortvarigt, og der opstår ekstra slid ved opstart", forklarer en ekspert fra ANWB ifølge det hollandske medie AD.
Irritationen skyldes primært, at opstarten tager lidt længere tid - især i biler med manuel gearkasse. Derfor tilbydes der nu små enheder til bilens diagnoseport eller apps, som permanent deaktiverer start/stop-systemet i forbrændingsmotorer.
ADAC advarer dog om, at permanent deaktivering kan få bilens typegodkendelse til at udløbe. Derfor bør man afholde sig fra at gøre dette.
"Dette er kun tilladt i biler, hvor det er godkendt i typegodkendelsen", forklarer ADAC.
Det er dog kun tilfældet i få modeller, og det kan kun afklares pålideligt ved at kontakte producenten. Ved syn kontrolleres start/stop-systemet ikke, men det er ikke lovligt i alle lande at deaktivere det permanent, hvilket betyder, at forhandlere sjældent vil medvirke til det.
En bils typegodkendelse inkluderer også værdier for udstødningsgas. Hvis systemet deaktiveres permanent, bliver motoren mindre økonomisk og ren. Det er ikke lovligt i alle lande, da skatten er baseret på de oprindelige data.
Derfor er der flere gode grunde til, hvorfor du bør afholde dig fra at rode med dette. Det er meget sandsynligt, at det kun kommer til at få konsekvenser for dig at gøre det.