Det er ikke alle gaver, der er plads til under juletræet. Det gælder især boliger, som ikke lader sig pakke ind i gavepapir og sløjfer. Ikke desto mindre er den kolde tid på året der, hvor flest boliger skifter hænder mellem familiemedlemmer. Ifølge tal fra Danmarks Statistik blev der overdraget 10.764 boliger mellem familiemedlemmer i 2017, mens det tal i 2009 kun var 6.808. Og med foreløbige tal for 2018, kan det godt ligne en ny rekord, vurderer ejendomsmæglerkæden Nybolig, som har analyseret udviklingen siden finanskrisen.
Fjerde kvartal er således den periode på året, hvor suverænt flest boliger skifter hænder mellem familiemedlemmer. Og mens 1.423 boliger blev familieoverdraget i 4. kvartal 2009, var det tal i 4. kvartal 2017 steget til 3.424 boliger.
"Jo mere afstand, vi lægger til Finanskrisen, des flere familieroverdragelser ser vi. Det ser altså ud til, at der er en sammenhæng mellem samfundsøkonomiens styrke og folks tilbøjelighed til at forære deres bolig til et medlem af familien," siger Thomas Hovgaard, der er relationschef i Nybolig.
Han peger især på de skattefordele, der gælder, når man sælger en bolig til et familiemedlem.
"Man kan fx købe sine forældres sommerhus for 15 pct. under den seneste offentlige vurdering, og på den måde kan man spare en del penge i skat i forhold til, at man venter med at betale arveafgift til den dag, hvor man af naturlige årsager arver huset. Man kan også, hvis man ellers kan blive enige om det i familien, overtage forældrenes bolig over en årrække og dermed udnytte de skattefrie gaver, man må modtage af sine forældre," siger Thomas Hovgaard, der påpeger, at fordelen udhules med de nye ejendomsvurderinger.
At der er en tendens til, at flest giver deres bolig videre ved juletid, mener han dog ikke har så meget med højtiden eller julestemningen at gøre.
"Det er typisk op til afslutningen af et skatteår, at folk får travlt med at gennemføre familiehandler, når de alligevel er i gang med at gøre økonomisk status over året," siger Thomas Hovgaard.
123.955 boliger skiftede ifølge Danmarks Statistik ejer i 2017