Har du dyr, så bør du læse dette: Ny lov træder i kraft

Af: Liva Høyberg

|

22/05/2024

Dyr
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Fra 1. januar 2025 vil der være nye regler.

Mest læste i dag

Den 1. januar 2025 træder der en ny lov i kraft, som stiller nye krav til kæledyrsejere.

Loven skal sikre, at Danmark forbliver sygdomsfrit, og kræver derfor, at kæledyrsejere får vaccineret deres dyr korrekt, før de bliver en del af familien.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse

På verdensplan dør cirka 60.000 mennesker hvert år af sygdommen rabies, og 99 procent af tilfældene skyldes kontakt med hunde.

I Danmark har vi heldigvis været forskånet, hvor det sidste sygdomstilfælde var i 1982. Men i takt med at flere adopterer hunde og katte fra udlandet, kan rabies igen udgøre en trussel.

Det skal den nye lov forebygge

"Rabies er en forfærdelig sygdom, og et potentielt dansk udbrud ville hurtigt kunne sprede sig gennem vilde arter som f.eks. ræve. Derfor tager vi fortsat risikoen meget alvorligt, selvom det heldigvis er mange år siden, at vi har set smittetilfælde i Danmark," forklarer enhedschef hos Fødevarestyrelsen Christina Rughede.

For at sikre et rabiesfrit land, skal kæledyrsejere derfor fra 1. januar 2025 have deres udenlandske katte, hunde og fritter korrekt vaccineret.

Danmark gør kunsten efter

Danmark følger trop med de nye krav til vaccination, som allerede er et krav i blandt andet Sverige, Norge og Tyskland samt de fleste EU-lande.

Hvordan påvirker loven kæledyrsejere?

Med den nye lov må kæledyr først komme til Danmark, når de er 15 uger gamle. Årsagen er, at dyrene først kan vaccineres mod sygdommen, når de er 12 uger gamle, og at vaccinen først beskytter efter 21 dage.

"Jeg kan sagtens forstå, at man gerne vil have sin nye hvalp eller killing så hurtigt som muligt, så de kan knytte stærke sociale bånd til deres nye familie. Det kan man stadig, men man skal anskaffe sig en hund eller kat, der er født i Danmark, hvis man vil have den før den er 15 uger," siger enhedschef hos Fødevarestyrelsen Christina Rughede, afslutningsvis.

Så ønsker du at adoptere et kæledyr fra udlandet, kan det tage lidt længere tid end førhen. Det skyldes at kæledyret skal vaccineres mod rabies og have fuld virkning inden den kan blive en del af din familie.

Anbefalet til dig