Nu er det afgjort: Skruelågets skæbne er bestemt

Af: Mie M.B

|

20/02/2024

forbrug
Foto: Redaktionen
Der er mange, der bøvler med det fastsiddende låg. Nu er der nyt om dets fremtid

Lige nu læser andre også

Fra sommeren 2024 bliver det en fast del af danskernes genbrugsvaner, at plastiklågene bliver siddende på flaskerne, når de returneres til pant. Denne ændring er en del af en ny lov, der har til formål at øge genanvendelsen og mindske plastikforureningen. Dansk Retursystem står bag kampagnen "Gør noget uden at gøre noget", der opfordrer danskerne til at bidrage til miljøet ved at fortsætte deres vanlige pantaflevering - nu blot med låget på. Det skriver migogaarhus.

Miljøminister Magnus Heunicke understreger vigtigheden af de nye regler: "Ved at holde skruelågene fast på emballagen forebygger vi, at de ender i naturen, og vi sikrer samtidig, at flere låg kan genanvendes. Det mindsker behovet for ny plastikproduktion og skaber en positiv effekt for både miljøet og klimaet."

Ifølge Dansk Retursystem vil op til 70 millioner flere plastiklåg blive genanvendt hvert år som følge af denne ændring, svarende til omkring 140 ton plast. I dag returneres 93% af plastflaskerne med pant, hvoraf 90% af disse returneres med låget på. Målet er at øge dette tal til 100%.

"Men for at opnå denne gevinst, er det afgørende, at forbrugerne er informerede om, at lågene skal forblive på flasken ved pantaflevering," forklarer Lars Krejberg Petersen, administrerende direktør for Dansk Retursystem. Han tilføjer, at de nye fastgjorte låg er designet til ikke at forårsage problemer med flaskeautomaterne, baseret på tests foretaget af Dansk Retursystem.

De danske tapperier vil gradvist introducere de nye låg op til sommeren 2024, og både miljøministeren og Bryggeriforeningens direktør, Nick Hækkerup, håber på, at danskerne hurtigt vil tilpasse sig den lille ændring i deres genbrugsvaner. "Vi forventer, at initiativet vil sikre, at 70 millioner flere låg bliver indsamlet og genanvendt," siger Nick Hækkerup, hvilket vil være et betydeligt skridt fremad for miljøet.

Anbefalet til dig