Gøremål i maj: Her er hvad du bør foretage dig i haven

Af: Liva Høyberg

|

06/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
For mange er maj også en måned for planlægning og forberedelse til sommerens glæder.

Mest læste i dag

Maj markerer en særlig tid i haven, hvor forårets blomster står i fuldt flor.

Det er den måned, hvor haverne virkelig begynder at vise deres farver og former, og hvor haveentusiaster kan nyde resultatet af deres tidligere arbejde.

Men arbejdet er dog ikke slut endnu.

Med længere og varmere dage er maj ideel til at tilbringe tid udendørs, enten med at plante nye blomster, beskære de voksende buske eller simpelthen nyde synet af tulipaner, påskeliljer og azaleaer, der står i deres fineste pragt.

Det er en tid til fornyelse og vækst, hvor alt fra fuglenes kvidren til duften af frisk jord og nyudsprungne blomster inviterer til fordybelse og afslapning i haven.

For mange er det også en måned for planlægning og forberedelse til sommerens glæder, hvilket gør maj til en af de mest betydningsfulde og glædesfremkaldende tider på havekalenderen.

Haveselskabet har lavet en guide og liste til ting du bør gøre i haven i Maj

Prydhaven

Så sommerblomster i haven: For at opnå et blomstrende farvehav senere på sæsonen, er maj måneden, hvor du skal så morgenfruer, stolt kavaler, tagetes, blomsterkarse og andre sommerblomster direkte på deres voksesteder.

Bekæmp mælkebøtter effektivt: Mælkebøtter er sejlivet ukrudt, der kræver mere end blot at blive hakket over.

Anvend et mælkebøttejern for at fjerne hele pæleroden ved at stikke jernet dybt ned i jorden ved siden af ukrudtet og vippe det op. Dette fungerer bedst, når jorden er let fugtig.

Vanding er afgørende: Maj kan bringe tørre og varme dage, så det er vigtigt at være opmærksom på dine planters vandbehov.

Vær særligt opmærksom på nyplantede buske, træer og stauder, som endnu ikke har udviklet dybe rødder til selv at finde vand dybt i jorden.

Støtte til stauderne: Ikke alle stauder står lige stabilt på egen hånd. For at hjælpe dem, kan du placere store kviste mellem planterne, inden de vokser sig for store.

Disse grene fungerer som et støttende skelet. Du kan også lave dit eget staudestativ ved at forme en kuppel med bøjelige grene.

Formklipning i maj: Nu er det tid til at klippe buksbom, taks og andre stedsegrønne, der skal have form som kugler, kasser, fugle eller andre figurer.

De skal typisk klippes igen i august for at bevare en skarp form året rundt.

Gødning af roser: Storblomstrede roser, som blomstrer flere gange henover sæsonen, kræver lidt ekstra pleje. Giv dem en håndfuld gødning hver måned indtil juli, og sørg for regelmæssig vanding.

Læg knoldene i jorden: Efter den sidste frost og når de forkultiverede georginer og andre sommerblomstrende knoldplanter har udviklet grønne blade, er det tid til at plante dem ud.

Beskyt de små planter mod snegle.

Fjern visne blomster: Fjern de visne blomster fra forårsblomstrende løgplanter som påskeliljer og tulipaner for at hjælpe planterne med at opsamle næring til næste års blomstring fremfor at danne frø.

Lad bladene være, indtil de visner helt og er løse i jorden.

Beskær forårsblomstrende buske: Efter blomstring er det tid til at beskære forårsblomstrende buske for at de kan sætte knopper til næste års blomstring.

Forskellige buske kræver forskellige beskæringsteknikker, afhængigt af hvornår de sætter blomsterknopper.

Bekæmp røde liljebiller: Tag kampen op mod de lakrøde liljebiller ved at samle dem i et glas, eller ryst forsigtigt planten over et lyst klæde for at fange billerne, når de falder til jorden. Ubehandlet kan de hurtigt danne larver, der skader planten.

Nyttehaven

Beskyt jordbær med dække: Placer halm eller græsafklip omkring jordbærplanterne for at beskytte mod jordsprøjt, minimere fordampning og nedsætte risiko for skimmel, mens det også holder ukrudt væk.

Vanding er vigtigt nu, da bærrene dannes, men vent med gødning til efter høsten.

Plant og knib tomaterne: Plant tomatplanterne dybt i drivhuset, når jordtemperaturen når 15 grader. Knib de fleste sorter for at undgå at de bliver for tætte.

Tynd ud i køkkenhaven: Sørg for at tynde ud i afgrøderne for optimal udvikling.

Plant asparges: Asparges, der kan vokse i årevis, kræver kun lidt tålmodighed i starten. Plant dem med vækstpunktet ca. 10 cm under jorden og med passende mellemrum.

Forbered tidligt grøntsager: Start forspiring af squash, græskar, majs og bønner indendørs for at undgå risikoen for nattefrost og sikre en god høst.

Bi-dynami i drivhuset: Forbedr bestøvningen af vin, fersken og kiwi ved at ryste eller håndbestøve planterne for at overføre pollen mellem blomsterne.

Anbefalet til dig