Birgitte Vind fra Socialdemokratiet: ”Vi skal investere massivt i forskning”

16/05/2019

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Socialdemokratiet
Valget er lige rundt om hjørnet, og det er nu tid til at vælge, hvilken kandidat der skal have din stemme. Hos Vejle24 har vi taget fat i spidskandidaterne, og spurgt dem om de største udfordringer ved fire konkrete emner, og deres løsninger på problemerne.

Mest læste i dag

Birgitte Vind er en af kandidaterne for Socialdemokratiet, og hun mener selv, at hun har mange vigtige emner, som hun går til valg på. 

Blev nødt til at gøre noget

Birgitte Vind betegner sig selv som en helt almindelig dame, der har været i byrådspolitik i snart ti år.

”Jeg gik ind i politik, fordi at jeg var meget bekymret for det, jeg så efter reformen i 2007, hvor jeg oplevede, at nedlægning af amterne kostede rigtig mange ressourcer fra vores velfærd. Der skulle laves lange rapporter og de penge blev taget fra børnene. Jeg er selv uddannet lærer, og har altid arbejdet med de mest udsatte børn og har interesse for dem, så derfor tænkte jeg, at jeg bliver nødt til at stoppe det her vandvid, og så gik jeg ind i politik,” fortæller Birgitte Vind.

Mærkesag: Klima og miljø

”Klima og miljø har altid været min mærkesag – også inden den kom på den politiske dagsorden. For det første, så mener jeg, at vi har et kæmpe ansvar som det land, der forbruger allerflest ressourcer pr. indbygger. Hvis alle brugte lige så mange ressourcer som danskerne, så skulle vi bruge 3,5 jordklode, og det har vi jo ikke. Så bliver nødt til som dansker at gå forrest."

"Jeg vil gerne, at vi investerer massivt i forskning. Og instruerer virksomheder og uddannelsesinstitutioner i, hvordan vi laver nogle grønne løsninger. Den enkelte dansker og Danmark kan ikke klare det selv. Så det handler også om, at vi rækker hånden ud, så man arbejder tæt sammen."

"Vi skal også snakke sammen med vores landbrug, selvom vi har et meget klimavenligt landbrug i forvejen. Men det belaster stadig klimaet rigtig meget, fordi vi dyrker vores jord så intensivt. Når vi gør det, kan der ikke leve insekter, og så mister vi også fuglene. Men Danmark er afhængige af landbrugets eksportindtægter.”

Sundhedssektoren

Største udfordring:

”Der har kørt alt for mange besparelser på to procent i mange år. Der er for få varme hænder i sundhedsvæsnet, men vi har et fantastisk sundhedspersonale. Det er i verdensklasse. Vi har meget dygtige læger og sygeplejersker. Men der er flere der ikke magter det, fordi det er for hårdt.”

Hvordan løser vi det?

”Vi skal uddanne flere sygeplejesker og læger. Vi skal lave en form for værnepligt for vores læger, omkring hvor de slår sig ned. Det er en statsfinansieret uddannelse, så vi kan godt stille krav til det, at de har en del af deres praktik et bestemt sted. Der er alt for mange, der ikke kan komme til en praktiserende læge. Vi skal også kigge på dokumentationskravene, for der bliver brugt rigtig meget tid på det, og de når ikke engang at læse alt der står, så det vidner om at der er udfordringer.”

Børn, unge og uddannelse

Største udfordring:

”Den største udfordring er de massive besparelser, der er lavet på vores mindste børn i mange år, men også på vores ungdomsuddannelser. Det der er sket er, at i og med at der er blevet færre voksne, så får børnene mindre opmærksomhed, og derfor er de dårligere rustet til at starte i skole, og når de er dårligere rustet til at starte i skole, så forfølger det dem gennem skoletiden. Når de så møder et uddannelsessystem, hvor der igen spares, så er der ikke overskud til at tage sig ekstra af de børn. Den største udfordring er, at få stoppet den katastrofe, som jeg mener, at der er indtruffet.

Vi mærker det allerede nu. Der har aldrig været flere børn der har brug for psykologhjælp og hjælp til at klare en almindelig hverdag.”

Hvordan løser vi det?

”Hvis vi skal gøre noget godt, så skal vi starte med de mindste børn. Så skal vi sætte ind længere oppe i systemet. Vi skal også fjerne de vanvittige dokumentationskrav der er. Personalet i den offentlige sektor bruger rigtig meget tid på at skrive ned og dokumentere. Selv børn på 1,5 år laver de udviklingsplaner for. Vi skal bruge vores sunde fornuft, og måske ikke lave så mange rapporter. Personalet skal bruge deres tid på samvær med børnene.”

Klima og miljø

Største udfordring:

”Den allerstørste udfordring ved klima og miljø er udledningen af CO2, og kigger man på Danmark så er der jo 20 % der kommer fra landbruget, og så kommer der rigtig meget fra transportsektoren.”

Hvordan løser vi det?

”Det vi skal gøre i Danmark er at investere. Vi vil gerne lave en investerings- eller vækstfond på 20 milliarder for firmaer og uddannelsesinstitutioner. På den måde kan de hjælpe med at udvikle teknologier. Udfordringer lige nu er jo, at vi ikke kan ændre det fra den ene dag til den anden. Men det vi skal finde ud af, er hvordan vi kan løse det bedst. Vores ambition er, at vi fra 2030 har mange flere el-biler. Men vi skal jo ud og ændre hele industrien og se på udfordringer. Hvis alle gik over til el-biler nu ville det ikke gå. Det er en statslig opgave. Vi skal investere for at det kan blive godt. Vi vil se om vi kan sænke afgiften på el-biler, men vi skal også tænke på, at det vil give mindre penge i statskassen, så det er en ond spiral. Derfor skal vi tænke os rigtig godt om.”

Udlændingepolitik

Største udfordring:

”Det vigtigste tema er, hvordan vi tager os af dem der kommer hertil. Det siger sig selv, at vi ikke kan løse alle verdens problemer, men vi skal være humane.”

Hvordan løser vi det?

”Vi skal se på, hvilke krav vi stiller til dem. Jeg har den holdning, at når de er kommet hertil, så skal vi behandle dem ordenligt. Det skal være bedre i lejrene. Når du kan rejse hjem, skal du selvfølgelig rejse hjem til dit hjemland igen, men når du er her i Danmark skal du behandles ordenligt. ”

 

 

 

Anbefalet til dig