Det er kun anden gang, at Danmarks Frie Forskningsfond uddeler sin hæderspris: Årets originale idé, der i år overrækkes af Uddannelses- og Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen på vegne af fonden.
Prisen gives til en forsker, der i det forgangne år har præsenteret en forskningsidé, som udviser en særlig grad af originalitet - eksempelvis i emnevalg, tilgang, metode etc.
Og netop Per Mouritsens aktuelle forskningsprojekt, Outside Citizenship: The Making and Integration of Denizens, er særligt originalt, mener bestyrelsesformand for Danmarks Frie Forskningsfond, David Dreyer Lassen.
"Projektets originale idé er at se på selve det ikke at have statsborgerskab eller udsigt dertil og undersøge, hvordan dette påvirker indvandreres integration på bl.a. arbejdsmarkedet. Samtidig undersøger man deres syn på netop det medborgerskab, som de ikke bliver en del af," siger han.
Dermed vender man tilgangen til integrationsforskning på hovedet sammenlignet med hidtidige forskningsprojekter og undersøgelser.
"Forskning, både i Danmark og internationalt, ser typisk på konsekvenserne af at blive en del af samfundet, eller på hvordan nytilkomne klarer sig i samfundet, men mangler blikket på hvad selve statsborgerskabet betyder," uddyber bestyrelsesformanden.
Unik mulighed i Danmark
Idéen er ikke blot original i sin tilgang. Selve datagrundlaget er ganske særligt.
"De unikke danske registerdata giver helt særlige muligheder for at undersøge spørgsmålet i Danmark, hvor påvirkningen fra skiftende politikker på området også kan følges i eventuelle udviklinger og ændringer," siger David Dreyer Lassen.
Dermed forventes Per Mouritsens forskningsidé at føre til helt nye erkendelser, der kan bruges integrationspolitisk og –strategisk.
Idéen og Per Mouritsen bliver hædret på Danmarks Frie Forskningsfonds årlige forskningskonference 10. oktober 2019, men allerede i foråret modtog Per Mouritsen på baggrund af projektidéen en forskningsbevilling på 6,1 millioner kroner fra fonden.
Bevillingen dækker blandt andet over ansættelse af et forskerteam, der kan gennemføre projektet under Per Mouritsens ledelse.
"Det er helt afgørende, at et projekt som dette kan løftes af et helt hold, som består af både unge og erfarne forskere, der med forskellige fagligheder supplerer hinanden," siger Per Mouritsen.
"Det er i sig selv fantastisk at være et hold, der sammen forsker i dette emne, der på så mange måder og i meget langt tid har været yderst aktuelt i dansk politik og i samfundet generelt. At det derudover medfører en hæderspris, det er ganske enkelt en stor ære," siger Per Mouritsen.
"Og det har kun været muligt at udvikle projektidéen på grund af samarbejde og fælles indsats," slutter han.