Tagterrassen udspringer af et samarbejde mellem designfællesskabet Fabrikanterne og virksomheden TrÆls, der begge har til huse i Vejle Midtpunkt. ”I julen satte vi os sammen, fordi vi synes, at Vejle Kommune skulle have et grønt tag,” forklarer Anne Poulsen, som er medejer af TrÆls, som laver bæredygtige projekter i træ.”
Siden julen er det gået stærkt, og i mandags gik arbejdet i gang med tagterrassen, som efter planen bliver officielt indviet fredag den 8. juni.
Heldigvis findes der kvalificerede folk i de to virksomheder. Anders Koed Jensen, som sammen med Anne Poulsen ejer TrÆls, er uddannet ingeniør, og har konstrueret terrassen. Marit Paulina de J Rosenkilde fra Fabrikanterne har stået for designet. Det skulle derfor gerne blive både en holdbar og køn tagterrasse – og samtidig en bæredygtig løsning.
Åbent for alle
”Vi håber at tagterrassen kan udvide folks horisont for, at man kan få en anderledes oplevelse i midtbyen, hvis man også tager tagene i brug, og ikke bare bruger gaderne, som vi kender,” fortæller Anne Poulsen.
De "TrÆlse" medarbejdere er i øjeblikket i fuld sving med at gøre tagterrassen klar til åbningen 8. juni.
Planen er at tagterrassen skal være åben for alle henover sommeren. Man kan altså tage sin madpakke med derop, en termokande med kaffe, eller hvad man ellers kan finde på - og på den måde holde picnic i højden.
Initiativtagerne håber desuden, at andre vil blive inspireret, så der kan komme flere grønne tage i Vejle i fremtiden.
Håndgribelig bæredygtighed
Derudover er det vigtigt for Anne Poulsen og de andre, at byggeriet er bæredygtigt. ”Vi vil gerne vise bæredygtighed på en håndgribelig måde, og hægte tingene op på FN’s verdensmål. Det nytter ikke, at vi bare sætter plakater op,” siger hun.
Tagterrassen bliver officielt indviet fredag den 8. juni i forbindelse med Vejles folkemøde. I samme weekend vil der i forbindelse med folkemødet være alverdens aktiviteter på terrassen, og i gaderne nedenfor under overskriften ”Højt til loftet”. Aktiviteterne har dét til fælles, at de vil at sætte fokus på bæredygtighed.
Pizzaovne og drømmehuse
Programmet i løbet af weekenden er mangfoldigt. Økolariet præsenterer blandt andet bæredygtigt mad, hvor man kan få lov at smage insekter. Derudover kan man være med til at bygge en pizzaovn i genbrugsmaterialer, tage et solvarmebad, bygge sit drømmehus i modellervoks og meget mere. Hele programmet kan ses her.
Forskellige virksomheder og foreninger står bag arrangementerne, mens Britta Edelberg som er projektudvikler i kommunens tekniske forvaltning har været tovholder. ”Men jeg bestemmer ikke en skid. Ikke mere end de andre i hvert fald,” siger hun grinende.
Britta Edelberg fortæller at hun sammen med en stor del af de deltagende virksomheder og foreninger, satte sig ned i slutningen af sidste år, og lagde slagplanen for programmet: ”Vi synes alle sammen at bæredygtighed er sjovt og spændende, men vi ved også, at mange opfatter det som noget trist og kedeligt. Derfor blev vi enige om at synliggøre bæredygtighed ved hjælp af alle de her hverdagsaktiviteter.”
Tønnesgade skal gøres grøn
Som sagt løber arrangementerne af stablen i næste weekend, men allerede nu begynder de grønne tiltag at spire frem i området omkring Midtpunktet. Eksempelvis på Tønnesgade, hvor der bliver opsat blomsterkummer.
Foreløbig er der opsat tre blomsterkummer ude foran Østerbos boligkompleks på Tønnesgade. Det er planen at der i alt skal opsættes 15 blomsterkummer.
Mette Telling er en af initiativtagerne bag blomsterkummerne, som er lavet af genbrugsmateriale og indeholder forskellige sorter af klematis.
Mette Telling forklarer, at hun sammen med en kammerat, er i gang med at sætte blomsterne op, for at vise, at man med få midler kan lave et kønt og miljøvenligt tiltag, som samtidig giver mulighed for at bruge opsamlet regnvand: ”Den øverste del af Tønnesgade er simpelthen så kedelig, og vi vil gerne vise, hvordan man med relativt få midler kan skabe et grønt gademiljø.”