Nyt samlingssted for LGBT-personer er på vej til Vejle

Af: Helge Rahbek

|

05/08/2018

Tre unge lokale, som hver især bryder med normerne for køn og seksuel orientering, arbejder på et starte et nyt fællesskab op for andre unge vejlensere i samme situation.

Lige nu læser andre også

Det nye samlingssted er en del af et landsdækkende initiativ, som er igangsat af LGBT Danmark (landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner). Navnet er Aura, og projektet er målrettet alle unge under 25, der bryder med normerne for køn og seksuel orientering.

I første omgang handler det om at etablere fysiske mødesteder i forskellige byer i Danmark, hvor unge kan møde ligesindede og udvide deres netværk med unge, der har samme erfaringer som dem selv.

Mødestederne skal fungere som fristeder for de unge, hvor de kan opleve tryghed og anerkendelse for hele deres person. På nuværende tidspunkt findes der mødesteder i København, Svendborg, Aabenraa og Esbjerg. Inden længe kan Vejle komme med på listen.

I øjeblikket arbejder projektleder i LGBT Danmark og initiativtager til Aura, Andreas Beck Kronborg, nemlig på at starte en Aura-Café op i Vejle. Det gør han sammen med tre unge lokale frivillige: James David Lund, Jonas Broe Bendtsen og Hannah Grangaard Gaudesen.

”I øjeblikket er vi i gang med at hverve frivillige. Lige nu er vi tre, men vi kunne godt tænke os lidt flere. Vi skulle gerne være et sted mellem otte og ti,” fortæller Andreas Beck Kronborg.

Skal gøre op med mangel på rollemodeller og samtalepartnere

Forleden satte Politiken fokus på det nye LGBT-fællesskab.

”Jeg prøver at starte AURA op i Vejle, hvor jeg kommer fra, fordi jeg selv mange gange har kunne bruge sådan et fællesskab. I Vejle er der mange ungdomsuddannelser, og derfor er der mange unge i præcis den alder, hvor man har ekstra meget brug for fællesskaber som Aura. Man er ved at udforske sin identitet, køn og seksualitet, og man opsøger fællesskaber,” sagde 19-årige Hannah Grangaard Gaudesen, og fortalte videre:

”Da jeg var yngre og begyndte at finde min identitet som lesbisk og LGBT-person, var min allerstørste frygt, at mit liv ville blive meget sværere på grund af det. Medier og film viser ofte livet med en anden kønsidentitet eller som homoseksuel i et tragisk lys. Jeg følte mig alene uden nogle rigtige rollemodeller.”

De samme tanker kom Jonas Broe Bendtsen ind på i Politikens artikel:

”En af mine venner har foreslået, at han kunne hjælpe mig med at forsøge med make-up og den slags ting. Det er en måde at udforske en side af mig selv på og finde ud af, hvem jeg helt præcist er. Det er virkelig vigtigt, at man kan slappe af og tale åbent om den slags ting. Derfor er det vigtigt med et fællesskab som AURA. Der skal man også kunne tale om de negative ting ved at være LGBT-person, for det føles ekstra hårdt at være anderledes, hvis man står alene.”

Kontakter kommunen i september

Aura henvender sig til alle unge under 25 år, som i en eller anden grad bryder med normerne for køn og/eller seksuel orientering, fortæller Andreas Beck Kronborg. ”Det er ikke kun for bøsser og lesbiske. Man kan sagtens forestille sig, at der kommer drenge eller piger, som identificerer sig som ciskønnet, altså i overensstemmelse med dét køn, som man er født med – men som har et udtryk, som er mere eller mindre maskulint eller feminint, selvom de er ciskønnede og heteroseksuelle,” siger han.

I første omgang arbejder Andreas Beck Kronborg og de tre unge frivillige på at hverve flere frivillige i alderen fra 18 til 35 år. I øjeblikket sker det fra mund til mund, men de overvejer i øjeblikket om de også skal lave nogle hvervekampagner på byens uddannelsesinstitutioner.

Når de har samlet nok frivillige, skal de snakke med Vejle Kommune for, at få hjælp til at finde et lokale, som kan blive det nye samlingssted. Andreas Beck Kronborg forventer at Aura er klar til at snakke med Vejle Kommune i starten af september.

Du kan læse mere om Aura på hjemmesiden her. Kunne du være interesseret i at blive frivillig, kan du sende en e-mail til aura@lgbt.dk

 

Anbefalet til dig