Badeforhænget holder ikke evigt: Så tit bør du skifte

Af: Mie M.B

|

11/04/2025

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der kan gemme sig rigtig mange bakterier i forhænget selvom man vasker jævnligt

Lige nu læser andre også

Et brusebad er ofte lig med renhed og friskhed. Men hvis du glemmer at holde øje med dit badeforhæng, kan det modsatte faktisk være tilfældet.

Ifølge mikrobiologer kan badeforhæng og plastforhængsindlæg blive grobund for skadelige mikroorganismer – også selvom de ser rene ud.

Det skyldes, at det fugtige badeværelsesmiljø giver perfekte betingelser for bakterier og skimmel. Professor Alfredo G. Torres fra University of Texas advarer især personer med svækket immunforsvar om, at disse mikroskopiske vækster kan udgøre en reel sundhedsrisiko. Det skriver mediet Parade.

Derfor anbefaler både forskere og producenter, at man udskifter sit badeforhæng eller forhængsindlæg hver sjette til tolvte måned – afhængigt af materiale og brug. Bor du i et område med høj luftfugtighed, fx nær kysten, kan det være nødvendigt at skifte oftere.

Et badeforhæng i plastik bør desinficeres med klor hver anden til fjerde uge. Er det lavet af stof, er det som regel nok med en vask én gang om måneden. Ifølge eksperterne forlænger det levetiden og fjerner organisk materiale, som bakterier lever af.

Særligt bør man være opmærksom på misfarvninger. En lyserød eller orange tone kan stamme fra bakterien Serratia marcescens, som i sjældne tilfælde kan give infektioner.

Sorte eller grå pletter, især i bunden, indikerer skimmelsvamp, som kan forværre allergi og astma. Også en muggen lugt er et klart tegn på, at det er tid til udskiftning.

Et simpelt, men ofte overset råd er at lade forhænget tørre helt efter hvert bad. Mikroorganismer kræver nemlig fugt for at overleve – så god udluftning og tørring er dit bedste forsvar.

Et rent badeforhæng handler derfor ikke kun om hygiejne – men også om dit helbred.

Anbefalet til dig