En undersøgelse fra Lancaster University bekræfter, at en ret fra tropernes gastronomi giver flere sundhedsmæssige fordele – selv i små mængder.
Lige nu læser andre
I verdens varmeste egne, nemlig troperne, er det almindeligt at spise en særlig fødevare, der er kendt for at være rig på næringsstoffer. Den første større undersøgelse af dens indtag har nu vist, at den kan betragtes som en såkaldt superfood.
Selvom betegnelsen ‘superfood’ ikke anvendes i videnskabelig litteratur, bruges den populært til at beskrive komplekse fødevarer med mange sundhedsmæssige fordele. I dette tilfælde er der ovenikøbet tale om en billig og lettilgængelig fødevare, skriver Nacio Digital.
Derfor er den så udbredt i Øst- og Vestafrika samt ved Det Indiske Ocean. Den bliver ofte fremstillet i små butikker og sælges uformelt, og derfor har man indtil nu vidst gnaske lidt om dens produktion, i dag og næringsværdi.
Men det har ændret sig nu, hvor et internationalt hold af forskere ledet af akademikere fra Lancaster University i Storbritannien har fremlagt videnskabelige beviser for, at denne fødevare i høj grad bidrager til det anbefalede daglige indtag af næringsstoffer for både små børn og kvinder. Det fremgår af et studie offentliggjort i Proceedings of the National Academy of Sciences.
Der er tale om tørret fisk, der er en overkommelig og tilgængelig fødevare i flere lande, som spiller en vigtig rolle i kosten blandt folk i fattige husholdninger tæt på kyster eller byområder.
Læs også
Forskerne analyserede 19 fiskearter, herunder ferskvandsarter fra Afrikas store søer – som sardiner fra Victoriasøen – samt saltvandsarter fra Vestafrika og Det Indiske Ocean, herunder Madeira-sardiner og kaninfisk.
Analysen viste, at behandling af fisken ved soltørring og røgning koncentrerer de essentielle næringsstoffer i mindre og mere holdbare portioner. Det betyder, at tørret fisk har et højere næringsindhold end frisk fisk – især når det gælder vigtige mineraler.
Ifølge forskerne styrker det behovet for at sikre, at fangsten forbliver til lokalt forbrug frem for at blive eksporteret til internationale markeder. Undersøgelsen viser, at selv små mængder tørret fisk kan dække over 15 % af det anbefalede daglige indtag af en række essentielle næringsstoffer, herunder calcium, jod, jern, selen, zink samt B12- og D-vitamin.
“Indtil nu er tørret fisks rolle og omfang i forhold til fødevaresikkerhed og ernæring ofte blevet undervurderet eller ignoreret, hvilket har begrænset vores forståelse af, hvordan den bidrager til en sund kost,” siger dr. James Robinson, forsker ved Leverhulme Centre for Environment på Lancaster University.
“Den udbredte tilgængelighed af næringsrig tørret fisk viser, at denne fødevare spiller en afgørende rolle for fødevaresikkerheden og ernæringen. Især for sårbare grupper som kvinder og børn, samt i husholdninger nær fiskerier – men også i fjerntliggende områder,” tilføjer han.
Læs også
Tørret fisk er rig på omega-3-fedtsyrer, jod og selen og kan pulveriseres og blandes med andre fødevarer for at skabe næringsrige måltider til spædbørn, som kan bruges til både behandling og forebyggelse af underernæring.
I den forbindelse konkluderer medforfatter og forsker ved Lancaster University, dr. Rucha Karkarey følgende: “Tørret fisk kan være en løsning på ernæringsmangel i årstider med færre fisk. Dog har lokalsamfundene stadig brug for adgang til internationale markeder.”